Ένα “τρομερό παιδί” της Guardian στη Θεσσαλονίκη

24 Μαρτίου 2011

Ένα «τρομερό παιδί» της βρετανικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, τον Paul Lewis από την Guardian, υποδέχεται η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Μορφωτικό της Ίδρυμα την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Ο 30χρονος Paul Lewis, «Ρεπόρτερ της Χρονιάς» 2010 στη Βρετανία, έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το διαδίκτυο για τις ανάγκες της ερευνητικής δημοσιογραφίας και στηρίχτηκε στη συμμετοχή των πολιτών μέσω του Twitter και άλλων εφαρμογών social media για να ενισχύσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των θεμάτων του και να αποκαλύψει όσα δεν προκύπτουν από μια επιφανειακή προσέγγιση των γεγονότων.
 
Την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος) ο βρετανός δημοσιογράφος θα αναπτύξει τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο συνδύασε τα social media και τη δημοσιογραφική έρευνα και θα απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για τα εφόδια του σύγχρονου δημοσιογράφου και τις προοπτικές του επαγγέλματος.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δούνε τα πρόσφατα θέματά του εδώ: http://www.guardian.co.uk/profile/paullewis και να στείλουν μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο seminars@morfotiko.gr ερωτήματα που θα ήθελαν να απαντήσει ο Paul Lewis.

O δημοσιογράφος PaulLewis είναι αρχισυντάκτης ειδικών θεμάτων στην εφημερίδα Guardian. Έχει διακριθεί σε θέματα που απαιτούσαν εξαντλητική δημοσιογραφική έρευνα δημοσιογραφία και βραβεύθηκε για την καινοτόμο χρήση των socialmedia και της δημοσιογραφίας των πολιτών. Κέρδισε τον τίτλο του «Ρεπόρτερ της χρονιάς» στην απονομή των βρετανικών βραβείων Τύπου το 2010, ενώ το 2009 απέσπασε το βραβείο Bevins για την έρευνα του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του εφημεριδοπώλη IanTomlinson, που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της συνόδου της G20 στο Λονδίνο.

Σήμερα ο Lewis συντονίζει μια ομάδα δημοσιογράφων που αναζητούν νέους τρόπους συλλογής και διασταύρωσης πληροφοριών μέσω των micro-blogging εφαρμογών, όπως είναι το Twitter.

Έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κέμπριτζ. Στην Guardian εισήλθε ως δόκιμος δημοσιογράφος το 2005, σε ηλικία 24 ετών. Κάλυψε «καυτά» θέματα τόσο στη Βρετανία όσο και σε διεθνείς αποστολές στην Ανταρκτική, στο Βιετνάμ, στο Ντουμπάι και στη Βενεζουέλα. Το 2007 οι έρευνες του για το φονταμενταλιστικό Ισλάμ και την παράνομη μετανάστευση προβλήθηκαν από την Washington Post, η οποία τον επέλεξε ως συνεργάτη, μέσω της υποτροφίας Stern, που απονέμεται σε βρετανούς δημοσιογράφους.

 
 
Facebook Twitter