Έκθεση γελοιογραφιών του Γιώργου Ακοκαλίδη στην ΕΣΗΕΜ-Θ

2 Ιανουαρίου 2019

Γελοιογραφίες του Γιώργου Ακοκαλίδη, που ανακαλούν πάνω από τρεις δεκαετίες έργου σε εφημερίδες και περιοδικά, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο “Παλιά σημερινά”, την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής της ΕΣΗΕΜ-Θ (έναρξη: 11.00). Στον 3ο και τον 4ο όροφο του κτηρίου στη Στρατηγού Καλλάρη 5, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τα σήματα μια γελοιογραφικής διαδρομής με χαρακτηριστικά που φωτίζουν τον πυρήνα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και επαληθεύονται στο πεδίο της επικαιρότητας. 

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.30-17.00

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946, όπου ζει και εργάζεται ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας. Σπούδασε γραφικές τέχνες στον Α.Τ.Ο.- Σχολή Δοξιάδη. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από το 1971 συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 -κυρίως παιδικά- βιβλία, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους. Το 1981 πέρασε στον χώρο των κόμικς με τη διασκευή των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, με κείμενα Τ. Αποστολίδη. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις. Το 1991 και το 1994 εικονογράφησε δύο μυθιστορήματα του συγγραφέα Κρίτωνα Σαλπιγκτή στην σειρά “Ο Πουρός ΗΡΩΣ”, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ. Την διετία 2011-2012 συνεργάστηκε πάλι με τον Τ. Αποστολίδη, σχεδιάζοντας το graphic novel “Ομήρου Οδύσσεια”. Το 2012 εικονογράφησε την νουβέλα του Κρίτωνα Σαλπιγκτή “Τελευταίο Δρομολόγιο”, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Μαρή.  

Facebook Twitter