Με το σύνθημα «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία», δημοσιογράφοι και ενώσεις συντακτών σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σήμερα στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου.
Η εκστρατεία Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία εγκαινιάστηκε το 2007 με αντικείμενο ζητήματα που απασχολούν όσους θεωρούν αξίες τον Τύπο και τη Δημοκρατία: αξιοπρεπείς όρους εργασίας και εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους του Τύπου.
Στις 5 Νοεμβρίου κάθε χρόνο δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασιακή καθημερινότητά τους, και οργανώνουν συζητήσεις, διαδηλώσεις ή συλλογικές δράσεις.
«Τώρα είναι η στιγμή να υπερασπιστούμε τη δημοσιογραφία και να παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματά μας. Είναι η ημέρα που δίνουμε πραγματικό νόημα στον όρο επαγγελματική αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Arne Konig.
«Εμείς οι δημοσιογράφοι καταλαβαίνουμε καλύτερα από τον καθένα γιατί η δημοκρατία έχει ανάγκη από ποιοτικά ΜΜΕ. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις δικαίως παίρνουν την πρωτοβουλία να θέσουν αυτά τα ζητήματα επί τάπητος απευθυνόμενες προς όλους: τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες, την κοινωνία των πολιτών».
Στις Βρυξέλλες, η ΕΟΔ και η Ένωση Βέλγων Δημοσιογράφων άνοιξαν πανό έξω από το Διεθνές Κέντρο Τύπου, με σύνθημα Δεοντολογική Δημοσιογραφία, Ποιοτική Ενημέρωση, Πραγματική Δημοκρατία.
Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει κλονίσει ισχυρά τον κλάδο μέσω αναδιαρθρώσεων και μαζικών απολύσεων, το μέλλον της δημοσιογραφίας και του Τύπου φαντάζει δυσοίωνο.
Η ΕΟΔ και οι Ενώσεις μέλη της πραγματοποιούν την εκστρατεία αυτή με σκοπό να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις για ελευθεροτυπία, ανεξαρτησία των συντακτών, μηχανισμούς ενημέρωσης στην υπηρεσία του κοινού, ποιοτική δημοσιογραφία και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους έναντι σειράς απειλών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι κερδοσκοπικές πιέσεις, τα φαινόμενα κιτρινισμού και υπερσυγκέντρωσης ΜΜΕ, τα μειωμένα εισοδήματα για δημοσιογράφους, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, οι απειλές και οι βίαιες επιθέσεις.