Εκλογές και Δεοντολογία

30 Αυγούστου 2007
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, με πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αυξημένης ευθύνης των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θεωρεί απαραίτητο να επισημάνει στους συναδέλφους τα εξής:

 
1. Αποτελεί κατάκτηση του πολιτικού μας πολιτισμού, από τη μεταπολίτευση και ύστερα, η διεξαγωγή εκλογών με ελευθερία και ισότητα των όρων για όλους τους μετέχοντες σε αυτές. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να προστατεύουν με το έργο τους την κατάκτηση αυτήν και να αναδεικνύουν σε κάθε περίπτωση την αξία και την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες.
 
2. Καθήκον και σταθερή επιδίωξη των δημοσιογράφων είναι επίσης να συμβάλλουν στη διατήρηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων σε επίπεδο αντάξιο της δημοκρατίας και να επιμένουν στην ουσιαστική ενημέρωση των ψηφοφόρων, η οποία προκύπτει μόνο μέσα από την  γνήσια και ευπρεπή, αναμέτρηση ιδεών, προτάσεων και προγραμμάτων.
 
3. Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι έχουν τη θεσμική υποχρέωση να τηρούν τους όρους της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας, της μη ανάμιξης και της ισηγορίας. Η πλήρης τήρηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης σε προεκλογικές περιόδους αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν διακυβεύεται απλώς η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας αλλά η ίδια η ουσία της δημοκρατίας ενόψει της κορυφαίας εκδήλωσής της, των εκλογών.
 
4. Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλεί τα μέλη της όχι μόνο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των κανόνων της δεοντολογίας και της ισηγορίας, από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και να αναφέρουν στην Ένωση Συντακτών κάθε παρόμοιο κρούσμα, προστατεύοντας έτσι το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού έργου.
 
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Facebook Twitter