Εκδήλωση για τους Μαρκίδες Πούλιου στη Σιάτιστα

22 Μαρτίου 2010
Οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου, πρωτοπόροι δημοσιογράφοι και εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας (Εφημερίς, Βιέννη 1791) αποτελούν εμβληματικές προσωπικότητες για τον δημοσιογραφικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, επιδιώκοντας να συστήσει στο ευρύ κοινό τη δράση και το έργο των δύο Σιατιστινών που καθόρισαν την ιστορία του Τύπου και συνεργάστηκαν με τον Ρήγα Φεραίο για την απελευθέρωση του Γένους, διοργάνωσε το 2007 έκθεση ντοκουμέντων, στην οποία παρουσιάστηκε σειρά εκδόσεών τους, και ημερίδα με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών, ιστορικών και επιστημόνων. Θέσπισε επίσης το ετήσιο δημοσιογραφικό «Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου»
Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνεργασία με τη Μανούσεια Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, διοργανώνει την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, στις 9.30 π.μ., στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας, ειδική εκδήλωση για να παρουσιαστεί το έργο των Μαρκίδων Πούλιου στους μαθητές των λυκείων της Σιάτιστας.
Σε όλους τους μαθητές θα δοθεί ο ειδικός τόμος που εξέδωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στον οποίο περιέχονται τα πρακτικά της ημερίδας και το πλήρες υλικό της έκθεσης ντοκουμέντων για τους Μαρκίδες Πούλιου.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο διευθυντής της Μανούσειας Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Μάνιος. Στους μαθητές θα μιλήσει για το έργο των πρωτοπόρων δημοσιογράφων ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Χρίστος Ζαφείρης, ενώ ο γενικός γραμματέας του, Ηλίας Κουτσούκος, θα τους ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας με την ορχήστρα του θα συμμετάσχει στην εκδήλωση ερμηνεύοντας δημοτικά τραγούδια.
Facebook Twitter