ΔΟΔ-ΕΟΔ: Ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για ΕΡΤ

12 Ιουνίου 2013

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και οι Ενώσεις-μέλη τους στην Ελλάδα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ) καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως την άνευ προηγουμένου απόφασή της να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Χθες η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνει την ΕΡΤ ΑΕ, που διατηρεί τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια και ειδησεογραφικό portal, απολύοντας περίπου 2.700 εργαζόμενους. Όπως πρόσθεσε, θα ξανανοίξει τον φορέα με μικρότερο σχήμα και με λιγότερους εργαζόμενους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που είναι επίσης υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ και στην ουσία πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, σε ανακοίνωσή του επικαλέστηκε «αδιαφανή λειτουργία» του φορέα για να δικαιολογήσει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ΠΟΕΣΥ προκήρυξε αμέσως εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΔ Jim Boumelha σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στον Τύπο οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, τόνισε: «Είμαστε θυμωμένοι που εσείς, οι οικογένειες και τα παιδιά σας, εξαναγκάζεστε να πληρώσετε μια κρίση την οποία δεν προκαλέσατε. Για πολλά χρόνια, η κρίση αυτή, την οποία προκάλεσε η απληστία και η ανικανότητα των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών και των πολιτικών, έθετε σε κίνδυνο το βιοτικό σας επίπεδο, τους μισθούς και τις συντάξεις σας. Τώρα σας στερεί τον βιοπορισμό σας. Αυτό που σας συμβαίνει ραγίζει την καρδιά μας, προκαλεί τον θυμό μας, αλλά κυρίως μας κάνει όλους αποφασισμένους να αγωνιστούμε στο πλάι σας. Το μήνυμα των δημοσιογράφων όλου του κόσμου προς τους πολιτικούς και τους εργοδότες σας είναι ηχηρό και σαφές: θα πιαστούμε χέρι με χέρι μαζί σας για να σταματήσουμε αυτήν την παράνοια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε αυτήν την απόφαση».

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård, δήλωσε: «Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό. Αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοκρατία, στην πολυφωνία των Μέσων και στη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι απροκατάληπτη ενημέρωση. Ταυτόχρονα σημαίνει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας δημοσιογράφων σε όλη την χώρα. Κάθε σχέδιο απολύσεων στην ΕΡΤ και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Μέσων στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Οι περιφερειακοί δημόσιοι σταθμοί δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κανέναν ιδιωτικό φορέα».

Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση εξαφάνισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να συνεργαστεί, αντιθέτως, με τα θεσμικά όργανα των δημοσιογράφων για να ενισχύσει την Ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό.

Ζητούν επίσης από όλους τους έλληνες βουλευτές να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να ανατρέψουν κάθε ενέργεια που πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των κοινωνιών που τους εξέλεξαν.

 

 

 

 

Facebook Twitter