ΔΟΔ-ΕΟΔ για τις βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων

15 Ιανουαρίου 2013

 

Μετά τις πρόσφατες βίαιες  επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών στην Ελλάδα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση, στην οποία καλούν τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν σθεναρή δράση για την προστασία του Τύπου:  

«Είναι σημαντικό όλοι να σεβόμαστε την ελευθερία του Τύπου σε καιρό κρίσης. Αυτό αφορά όχι μόνο τις αρχές, αλλά και τους πολίτες που, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με το κατεστημένο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2013,  ομάδες αναρχικών τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στα σπίτια πέντε δημοσιογράφων-μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία είναι μέλος της ΔΟΔ/ΕΟΔ .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτές οι πράξεις βίας εναντίον δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης –καθώς και άλλα παρόμοια περιστατικά  κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας–  αποτελούν διαμαρτυρία ενάντια στην δημοσιογραφική κάλυψη της οικονομικής κρίσης στη χώρα, που οι ομάδες αυτές θεωρούν ότι μεροληπτεί  υπέρ της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, απαγορεύτηκε να μπούνε στο δικαστήριο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις απολογίες όσων είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην «Βίλλα Αμαλία», μία από τις ριζοσπαστικές ομάδες της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης δήλωσε ότι «η πολιτική της έντασης φαίνεται ότι ασκείται συστηματικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους και είναι σε εξέλιξη. Οι αρχές εκμεταλλεύονται απερίσκεπτες επιθέσεις στην ελευθερία της έκφρασης με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) επίσης καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα τρομοκρατησης του Τύπου και κάλεσε  την κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να «συστρατευθούν στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων και να προστατεύσουν το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης». 

«Οι αρχές θα πρέπει να εναντιωθούν στην εξάπλωση της βίας, των διακρίσεων και της φτώχειας στη χώρα και να αναλάβουν δράση για να θέσουν ένα τέλος σε όλες οι προκλητικές ενέργειες. Ταυτόχρονα, ο ρόλος των δημοκρατικών θεσμών είναι να αντιδράσουν δυναμικά για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. “Για το λόγο αυτό, καταδικάζουμε την απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους στην αίθουσα του  δικαστηρίου.”

Η ΕΟΔ και ΔΟΔ έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με τους συναδέλφους οι όποιοι δέχτηκαν επίθεση στα σπίτια τους και ζήτησε να διεξαχθεί  ολοκληρωμένη έρευνα  με σκοπό να φτάσουν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Facebook Twitter