ΔΟΔ: 137 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2009

7 Ιανουαρίου 2010
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη να εντείνουν τη δράση τους για την προστασία των δημοσιογράφων, καθώς 137 εργαζόμενοι στον Τύπο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 2009. Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, οι 113 από τους θανάτους, αριθμός από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί, ήταν αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία.

 
Στον χρόνο αυτό, που έκλεισε με καταιγισμό θανάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Φιλιππίνες, το Μεξικό και η Σομαλία θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους.
 
«Η περσινή μείωση στον αριθμό δολοφονημένων δημοσιογράφων ήταν εξαιρετικά πρόσκαιρη», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΔ., Τζιμ Μπουμέλα. «Η συγκλονιστική σφαγή 31 δημοσιογράφων και εργαζόμενων του Τύπου στις Φιλιππίνες τον Νοέμβριο, καθώς και το νέο κύμα βίας κατά των συναδέλφων στο Μεξικό και τη Σομαλία, κατέστησαν το 2009 χρονιά πρωτοφανούς αιματοχυσίας στον Τύπο». 
 
Ο κατάλογος της ΔΟΔ συμφωνεί με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ασφάλειας του Τύπου (InternationalNewsSafetyInstitute) και περιλαμβάνει 137 δημοσιογράφους και εργαζόμενους του Τύπου που έχασαν τη ζωή τους το 2009 εκτελώντας τα καθήκοντά τους, ενώ το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 109. Σε 24 περιπτώσεις, ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα δυστυχήματος εν ώρα εργασίας.
 
Στο Ιράκ, που για το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης δεκαετίας ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για τον Τύπο, σημειώθηκαν πέντε θάνατοι δημοσιογράφων το 2009, έναντι 16 το 2008. Η μείωση αποδίδεται στην ύφεση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
 
Όμως, η στατιστική που συγκλονίζει αφορά στις Φιλιππίνες, όπου 38 δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου σκοτώθηκαν – από αυτούς οι 31 έπεσαν θύματα της σφαγής στην επαρχία Maguindano στις 23 Νοεμβρίου 2009.
Η ΔΟΔ χαρακτηρίζει αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση και τη συνεχιζόμενη βία κατά των Μέσων Ενημέρωσης σε άλλες περιοχές ως πρόκληση για τις κυβερνήσεις, οι οποίες το 2006 έλαβαν εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρουν μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης σε εμπόλεμες περιοχές.
«Το ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις ακούνε ή είναι έτοιμες να αναλάβουν στα σοβαρά τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Άινταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. «Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και αδιαφορία. Η κρίση που αντιμετωπίζει ο Τύπος απειλεί ζωές αθώων και την ίδια τη δημοκρατία».
Έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, η ΔΟΔ είχε καταγράψει τα ακόλουθα στοιχεία για τους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζόμενων στον Τύπο τη χρονιά που πέρασε.
 
·         Δολοφονίες: 113
·         Δυστυχήματα εν ώρα εργασίας: 24
·         Σύνολο: 137
Η φονικότερη περιοχή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ήταν η Ασία/Ειρηνικός με 52 θύματα. Στις Φιλιππίνες πληρώθηκε ο βαρύτερος φόρος αίματος στην περιοχή, μετά τη σφαγή της 23ης Νοεμβρίου στην επαρχία Maguindano με 31 θύματα.
Άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων είναι:
·         Μεξικό: 13
·         Σομαλία: 9
·         Πακιστάν: 7
·         Ρωσία: 6
Το 2008, το Ιράκ, η Ινδία και το Μεξικό ήταν οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, ενώ φέτος η Ρωσία έχει καταταγεί στις πρώτες πέντε ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας. Η ΔΟΔ υποστηρίζει μια εκστρατεία κατά του καθεστώτος ατιμωρησίας στη χώρα, ενώ έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε συνεργασία με δύο ρωσικά παρατηρητήρια για την προστασία των δημοσιογράφων, το GlasnostDefenceFoundation και το CentreforJournalisminExtremeConditions.
Η πλήρης σχετική έκθεση της ΔΟΔ θα δημοσιευτεί στα μέσα Ιανουαρίου.
 
Facebook Twitter