Δημοσιογραφία, πολιτική και Κρίση σε 15 ταινίες

30 Ιανουαρίου 2013

Αρχίζει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το εξαήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Δημοσιογραφία και πολιτική στην εποχή της Κρίσης», που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον πυρήνα της πρώτης ημέρας προβολών, στις 20.00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης  Σπύρος Πέγκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος, ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φενέκ Μικελίδης και ο δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Ηλίας Κουτσούκος, συζητούν με το κοινό για τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν η πολιτική και η δημοσιογραφία στην περίοδο της Κρίσης. Συντονίζει ο γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Τάσος Ρέτζιος.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 15 κινηματογραφικές δημιουργίες, που συγκροτούν δύο γενικές ενότητες. Στο κέντρο της πρώτης βρίσκεται η δημοσιογραφία και η άσκησή της, όπως αποτυπώθηκε στις ταινίες:   Shock Corridor (Samuel Fuller), The War Game (Peter Watkins), His Girl Friday (Howard Hawks), The Cameraman (Buster Keaton), La Dolce Vita (Federico Fellini), Elles (Malgorzata Szumoskwa), Τα παιδιά της Χελιδόνας (Κώστας Βρεττάκος).

Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται ταινίες επιλεγμένες από το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με επίκεντρο χαρακτηριστικά δείγματα από το έργο του σκηνοθέτη Μπαντ Μπέτικερ (Bud Boetticher):  Seven Men From Now, Ride Lonesome, Comanche Station, Buchanan Rides Alone, Decision at Sundown. Την ενότητα συμπληρώνουν δύο ταινίες σχετικά με τον νεοναζισμό: Romper Stomper (Geoffrey Wright), This Is England (Shane Medows) και το φιλμ  Χαιρετίσματα στην Ευρώπη του Νίκου Αλευρά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, και οι προβολές θα γίνουν με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

Σάββατο 2/2

19.00 – The War Game

20.00 – Συζήτηση-εκδήλωση

21.00 – Elles

Κυριακή 3/2

18.30 – Seven Men From Now

20.00 – Shock Corridor

22.00 –  Romper Stomper

Δευτέρα 4/2

18.30 – Ride Lonesome

20.00 – La Dolce Vita

Τρίτη 5/2

18.30 – Comanche Station

20.00 – Τα παιδιά της Χελιδόνας

22.00 – This is England

Τετάρτη 6/2

18.30 – Buchanan Rides Alone

20.00 – His Girl Friday

22.00 – The Cameraman

Πέμπτη 7/2

18.30 – Decision at Sundown

20.00 – Χαιρετίσματα στην Ευρώπη

 

Περισσότερα στοιχεία για τις ταινίες που θα προβληθούν και το έντυπο πρόγραμμα

Facebook Twitter