Δημοσιογράφοι και διαφάνεια

25 Ιανουαρίου 2005
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για χρηματισμούς δημοσιογράφων και αδιαφανείς σχέσεις συναδέλφων με τον δημόσιο τομέα, επαναλαμβάνει ότι:

1. Θεωρεί ότι το είδος των κατηγοριών που πλανώνται εις βάρος της δημοσιογραφίας ως επί το πλείστον ανήκει στην κατηγορία εκείνων που είναι βαριές ως προς το περιεχόμενό τους, κατά κανόνα όμως εντελώς αόριστες ως προς την ονομαστική τους εξατομίκευση. Καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη γενναιότητας εκ μέρους όλων. Ονόματα υπευθύνων των καταγγελλόμενων πράξεων και όχι φιλολογικές περιγραφές των πράξεων αυτών οφείλουν να δώσουν όλοι όσοι τις επισείουν κατά της φήμης και της ακεραιότητας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
2. Αποκρούει κάθε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί και να συκοφαντηθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος, μέσα από τη σύγχυση που σκόπιμα καλλιεργείται, κατά καιρούς, από διάφορα κέντρα.
3. Τονίζει ότι τα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., στο βόρειο ελληνικό χώρο, αισθάνονται βαρύ το χρέος να τιμούν το όνομα της Ένωσής τους, που λειτουργεί από το 1922 και στάθηκε πάντοτε μαχητικά στις επάλξεις της έντιμης δημοσιογραφίας.
4. Δεν θα επιτρέψει την παραμικρή επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα πάγια αιτήματα του δημοσιογραφικού κλάδου και τις συνδικαλιστικές και εργασιακές διεκδικήσεις του.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., δηλώνει ότι τελεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, τόσο για τη διασφάλιση της δεοντολογικής άσκησης του επαγγέλματος από το σύνολο των μελών της και των καλυπτόμενων από το ενδιαφέρον των λειτουργών της δημοσιογραφίας, όσο και για την απόκρουση τυχόν άδικων και γενικευμένων επιθέσεων κατά του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
 
Facebook Twitter