Δημοκρατία και παραπληροφόρηση

17 Δεκεμβρίου 2009
 
Έναντι της πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης σχετικά με τη μη συμμετοχή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στη σημερινή παραταξιακή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το ΠΑΜΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Η απόφαση να μη συμμετάσχει η ΕΣΗΕΜ-Θ στη συγκεκριμένη κινητοποίηση πάρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο με ψηφοφορία και με την αυτονόητη εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας – όπως δηλαδή είθισται σε όλα τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, που σέβονται τον ρόλο τους και αυτούς που με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες τούς τον ανέθεσαν.
  2. Οι υποστηρικτές της άποψης που μειοψήφησε έχουν κάθε δικαίωμα να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση της άποψής τους. Τα μέσα και οι χώροι της Ένωσης είναι στη διάθεσή τους, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα ενημερώσουν απευθείας την ΕΣΗΕΜ-Θ για την πρόθεσή τους να τα χρησιμοποιήσουν.
  3. Οι υποστηρικτές της άποψης που μειοψήφησε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούν μειωτικούς ή απαξιωτικούς όρους μεταξύ των οποίων οι ευγενέστεροι είναι «απεργοσπάστες» και «πραξικοπηματική απόφαση», να στοχοποιούν συναδέλφους που εκλέχτηκαν με δημοκρατικό τρόπο, να λοιδορούν όσους πειθαρχούν στις αποφάσεις των οργάνων της Ένωσης και να καταλαμβάνουν διά της βίας τηλεοπτικό χρόνο σε δελτία ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιχειρούν να επιβάλουν την άποψή τους, καταστρατηγώντας την αρχή της πλειοψηφίας, διεκδικώντας για τον εαυτό τους την απόλυτη κατοχή της Αλήθειας (με κεφαλαίο Α) και εντέλει επιχειρώντας αυτό ακριβώς που οι ίδιοι αφειδώς καταλογίζουν σε όποιον διαφωνεί μαζί τους: πραξικόπημα.
  4. Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε απεργίες που εξήγγειλε μια συνδικαλιστική παράταξη. Αντιθέτως, είναι σταθερά παρούσα με διάφορους τρόπους σε κινητοποιήσεις που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο ή προκηρύσσονται με δημοκρατικές διαδικασίες από όργανα που εκπροσωπούν συλλογικά τους εργαζόμενους. Το Διοικητικό Συμβούλιο προκρίνει παγίως την ουσιαστική συνδικαλιστική αυτονομία και την γνήσια συλλογική έκφραση, έναντι της παραταξιακής περιχαράκωσης και της προκατασκευασμένης συλλογικότητας. Υπό αυτήν την έννοια, έκρινε ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη απεργία. Εξακολουθεί επίσης να σέβεται την αρχή της νομιμότητας και να μην κηρύσσει απεργίες όταν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, διακινδυνεύοντας αρνητικές συνέπειες εις βάρος εργαζόμενων τους οποίους εκπροσωπεί και έχει χρέος να υπερασπίζεται.
  5. Η Ένωση σέβεται το δικαίωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών να επιλέξει τον ρόλο του παθητικού θεατή έναντι της συγκεκριμένης κινητοποίησης. Αναμένει ωστόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ να ανακοινώσει, έστω εκ των υστέρων, ποια ήταν η δική του απόφαση σε σχέση με τη σημερινή απεργία, δεδομένου ότι ένα δευτεροβάθμιο όργανο δημιουργείται για να έχει άποψη και πρόταση για τα θέματα του κλάδου.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Facebook Twitter