Δίκτυο Δημοσιογράφων: Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας

20 Μαρτίου 2006

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του ρατσισμού στα Μέσα Ενημέρωσης» ημέρα προς ημέρα

Η εβδομάδα Δευτέρα 20 – Κυριακή 26 Μαρτίου 2006, που περιλαμβάνει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (Τρίτη 21 Μαρτίου 2006), έχει ανακηρυχθεί σε «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις Μειονότητες».

Το Δίκτυο Δημοσιογράφων κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε (σήμερα) χθες σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε, το νεοϊδρυμένο Δίκτυο αποτελεί μία από τις τρεις δραστηριότητες που αναπτύσσει αυτή την περίοδο η ομάδα εργασίας της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. Μέλη της εντοπίζουν στο ιστορικό αρχείο της Ένωσης ρατσιστικά και αντιρατσιστικά δημοσιεύματα από το 1912 και μετά, με σκοπό την έκδοση σχετικού λευκώματος, ενώ όλη η ομάδα εργασίας εκπονεί συγκριτική μελέτη με τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα σχετικά με την έκφραση των φυλετικών ομάδων (Community Media) στη ραδιοφωνία.

Τα όσα ακολουθούν αφορούν μόνον τα όσα προωθεί η Ομάδα Εργασίας. Δεκάδες συνάδελφοί μας, όπου κι αν εργάζονται, συμμετέχουν με αφιερώματα, εκπομπές, δημοσιεύματα στην «Εβδομάδα». Ήδη οι εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Θεσσαλονίκη» δημοσίευσαν στην πρώτη και σε εσωτερική σελίδα σχετικές καταχωρίσεις. Στη συνέντευξη Τύπου οι σχετικές πρωτοβουλίες επικεντρώθηκαν στην ΕΡΤ-3, που έχει εντάξει σε όλο το πρόγραμμά της, μέχρι και την Παρασκευή, εκπομπές κατά του ρατσισμού. Κυκλοφόρησε τέλος δελτίο Τύπου με δύο φωτογραφίες από την παρουσία μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου της Πυλαίας στις παιδικές παραστάσεις του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης» και της «Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης» την Κυριακή το πρωί.    

Πρόγραμμα

 

Τρίτη 21 Μαρτίου 2006:

Δρώμενο σε πεζόδρομο – Μουσική, ποιητική βραδιά

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το πρωί με μουσικές από όλο τον κόσμο, που θα επιλέγουν μουσικοί παραγωγοί στο καφέ “Γαζία” (πεζόδρομος της Γεωργίου Σταύρου – γωνία με Καρόλου Ντηλ 22). Τα αφιερώματα σε ethnic μουσική από διάφορες κοινωνικές ομάδες και μουσικές τάσεις θα διακοπούν τις ώρες κοινής ησυχίας. Το απόγευμα κοινωνικές οργανώσεις, όπως η «Άρσις», θα έχουν τη δική τους παρουσία στο χώρο.

Στις 8.45 μ.μ. στον αίθριο χώρο του καφέ «Γαζία» ζωγραφίζει σε ταμπλό αντιρατσιστικά θέματα ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης.

Στις 9.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η κυρίως εκδήλωση με μουσική και ποίηση.

Συμμετέχουν:

– Η Μαζάν από την Τουρκία που διαβάζει Ναζίμ Χικμέτ στα Τούρκικα.

– Το ποίημα του Χικμέτ στα Ελληνικά διαβάζει η ηθοποιός Κατερίνα Γιαννούλη.

– Αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα αποδίδουν οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας «Εκτός των τειχών» του δήμου Αγίου Παύλου: Καίτη Σαμαρά, Γιάννης Περδίκης και Απόστολος Σαραντίδης.

-Η ηθοποιός Κατερίνα Γιαννούλη διαβάζει ένα αντιρατσιστικό κείμενο του λογοτέχνη Σωτήρη Δημητρίου.

-Ο Γιώργος Γιαννόπουλος (εκδότης του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ») διαβάζει ένα αφρικάνικο παραμύθι.

-Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου συνοδεύει τα κείμενα με μουσική, παίζοντας φυσαρμόνικα.

-Μουσικά θέματα θα ερμηνεύσουν από κοινού οι: Παντελής Παυλίδης (ποντιακή λύρα) και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (φυσαρμόνικα). Ταυτόχρονα με τη μουσική ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης θα συμμετέχει με εικαστική δράση.

 

Τετάρτη 22 Μαρτίου:

Μουσείο Κινηματογράφου: Προβολές ντοκιμαντέρ – Συζήτηση

Επίσκεψη μαθητών στην Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

 

Από τις 3:30 μ.μ. ξεκινούν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Μ.Κ.Θ., αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος», Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) οι προβολές ντοκιμαντέρ με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει συζήτηση με θέμα «Όψεις του ρατσισμού στα μέσα ενημέρωσης». που θα συντονίσει ο Παύλος Νεράντζης, από το Δίκτυο Δημοσιογράφων. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Γιώργος Τσιάκαλος και ο Διευθυντής του Μ.Κ.Θ. Βασίλης Κεχαγιάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:              

15:30    «Αλλοδαποί Καλλιτέχνες»  Αληθινά Σενάρια        

               του Νίκου Ασλανίδη σε σκηνοθεσία  Τάνιας Χατζηγεωργίου      50΄: 18΄΄

16:25     «Ζητώ Άσυλο – Η Ελλάδα των προσφύγων»  MIXER                  

               του Παύλου Νεράντζη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσίκη           63΄

17:35     «Παρίσι 2005»  EXANDAS του Γιώργου Αυγερόπουλου      60΄

18:40    «Ευθεία Πλατεία» του Φρέντυ Βιανέλη     70΄

19:55     «Ικέτες» του Σταύρου Ιωάννου         65΄

21:05      Συζήτηση με θέμα «Ρατσισμός και ΜΜΕ»  (30΄- 45΄)

22:00   «Οι δρόμοι της προσφυγιάς» MIXER

                του Παύλου Νεράντζη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσίκη   46΄: 01΄΄

22:50    « Σαλής : Ο μαύρος βαρκάρης»  ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

                του Νίκου Παπαθανασίου                          50

Επίσης στις 10.30 το πρωί, 70 μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Πυλαίας (της Γ’ Γυμνασίου) θα επισκεφθούν την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., θα συζητήσουν με τα μέλη της ομάδας εργασίας και θα ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες των δημοσιογράφων.

   

 

 Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Μαρτίου 2006

 

Η «Εβδομάδα» ολοκληρώνεται με διευρυμένη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, δημοσιεύματα στις εφημερίδες και αναφορές σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου,  ένα θεατρικό γκρουπ με παιδιά που προέρχονται από την Αλβανία θα επισκεφθούν την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. Στο συνεδριακό της Κέντρο θα προβληθεί η θεατρική τους παράσταση και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ομάδα Εργασίας.

 

 

  Περισσότερες πληροφορίες

 

Το Δίκτυο δημοσιογράφων κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ιδρύθηκε στο πλαίσιο του έργου «ComMedia» – Ανάπτυξη, Λειτουργία και Προώθηση των Πολυπολιτισμικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL*, το οποίο έχει ως αντικείμενο την πιλοτική λειτουργία πολυπολιτισμικών μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων στην ενημέρωση και την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Στο έργο συμμετέχει η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., με Ομάδα Εργασίας στους τρεις τομείς που προαναφέραμε.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο Δημοσιογράφων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, [τηλ. 2310.270826, Μαρία Πεκλάρη (e-mail: progress@esiemth.gr)] και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.commedia.net.gr.

 

* Τo έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο κατά 75% και από Εθνικούς πόρους (Υπουργείο Απασχόλησης) κατά 25%. 

Συμμετέχοντες φορείς στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ComMedia.Net» είναι: η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, ο «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος κι Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ3, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης,  το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το ΚΕΚ ΕΔΙΠ-Εταιρεία Διοίκησης και Πληροφορικής, Πληροφορική Νέων, η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων-ΑΡΣΙΣ και οι εταιρείες IDS-Καινοτομικά Αναπτυξιακά Συστήματα και BEE GROUP- Δικτυακές Υπηρεσίες, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, ενώ το έργο συντονίζεται από το ΚΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης.

 

 

 

Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

 

Κοινοτική Πρωτοβουλία

 

Το έργο συνχρηματοδοτείται στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο κατά 75% και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 25%

 

Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter