Δικτατορία 1967 – 1974: η έντυπη αντίσταση

16 Νοεμβρίου 2009
 
Το πεδίο του Τύπου στη δικτατορία 1967-1974, όπως αποτυπώνεται σε περισσότερα από 120 έντυπα της περιόδου, που εκδόθηκαν και διακινήθηκαν σε συνθήκες παρανομίας ή στα όρια της νομιμότητας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, χαρτογραφεί η έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974: η έντυπη αντίσταση, που οργάνωσετο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

«Είναι η τρίτη χρονιά που το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αναζητεί σημεία τομής της δημοσιογραφίας με την Ιστορία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μόσχος Βοϊτσίδης, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο ίδιος επισήμανε δύο χαρακτηριστικά μοναδικότητας που φέρει η έκθεση: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται στο κοινό συγκεντρωμένα τόσα έντυπα της συγκεκριμένης περιόδου. Επίσης για πρώτη φορά Ίδρυμα που στον τίτλο του φέρει γεωγραφικό προσδιορισμό τον υπερβαίνει για να δώσει στην προσπάθειά του την έκταση που το ίδιο το αντικείμενο επιβάλλει».
«Μαρτυρία ζωής, δημοκρατίας και ελευθερίας» χαρακτήρισε τα τεκμήρια της αντιδικτατορικής δράσης που περιέχονται στην έκθεση ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Χρίστος Ζαφείρης, που είχε τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής αυτού του υλικού στην Ελλάδα».
Ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), υπεύθυνος για τα κείμενα και την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, έκανε λόγο για την προσπάθεια να καλυφθεί η μεγάλη γεωγραφική διασπορά και το ευρύ πολιτικό φάσμα που καλύπτουν τα έντυπα της περιόδου. Τόνισε επίσης ότι ή έκθεση, πέρα από εγχείρημα καταγραφής, «είναι ένα ερέθισμα να ξανασυζητήσουμε για τον αντιδικτατορικό Τύπο, συμπληρώνοντας ενδεχόμενα κενά, και να θυμηθούμε τη σκληρότητα μιας ιστορικής περιόδου, που πολύ γρήγορα γελοιογραφήθηκε».
Η έκθεση θα αρχίσει να λειτουργεί αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος) σηματοδοτώντας την έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή του Ιδρύματος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Φεβρουαρίου 2010 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή, τις ώρες 10.00-20.00.
Υπεύθυνη για τη μουσειολογική μελέτη και την κατασκευή της έκθεσης είναι η Ελένη Βρετζάκη. Τη γραφιστική επιμέλεια και τον σχεδιασμό της ανέλαβε ο Θανάσης Γεωργίου.
Ο πλήρης κατάλογος των συντελεστών της διοργάνωσης και των αρχείων από τα οποία προέρχονται τα εκθέματα είναι ο ακόλουθος:
Οργανωτική Επιτροπή
Χρίστος Ζαφείρης, Ηλίας Κουτσούκος,
Δήμητρα Κεχαγιά, Γιάννης Κοτσιφός
Moυσειολογική και Μουσειογραφική Μελέτη – Κατασκευή
TETRAGON ΕΠΕ. Υπεύθυνη: Ελένη Βρετζάκη
Επιστημονική Επιμέλεια – Κείμενα
Βαγγέλης Καραμανωλάκης (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΙ)
Γραφιστική Επιμέλεια – Σχεδιασμός
Θανάσης Γεωργίου
Εποπτεία – Συντονισμός
Χρίστος Ζαφείρης
Τα έντυπα και τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται
από τα αρχεία και τις συλλογές των παρακάτω φορέων και προσώπων:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)
Εταιρία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)
Χρίστος Ζαφείρης
Μανώλης Κανδυλάκης
Βασίλειος Νικόλτσιος
Κώστας Πύρζας
 
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 

 
 
 
Facebook Twitter