Διεθνής Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Ραμπάτ

16 Απριλίου 2003

 

Δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και την Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων (ΟΑΔ) πραγματοποιήθηκε στο Ραμπάτ του Μαρόκου στις 12 & 13 Απριλίου με θέμα την “Ανάπτυξη Εμπιστοσύνης στην Αλληλεγγύη”.

 

Η διάσκεψη έκλεισε με την ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων για την δημιουργία μιας νέας δημοσιογραφικής τάξης στο Ιράκ που θα αντικατοπτρίζει “τα υψηλότερα ιδανικά πολυφωνίας, ελευθεροτυπίας και συντακτικής ανεξαρτησίας.”

Στην συνάντηση, όπου η ΕΣΗΕΜ-Θ εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Μάκη Βοϊτσίδη, συμμετείχαν δημοσιογραφικές οργανώσεις από 17 αραβικές χώρες και πληθώρα ευρωπαϊκών ενώσεων.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Αίνταν Ουάιτ, “η οικοδόμηση ειρήνης και δημοκρατίας χρειάζεται την δημιουργία δημοσιογραφικών δομών και απαιτεί την θέσμιση μιας δημοσιογραφικής νοοτροπίας ανεξάρτητη από πολιτικές σκοπιμότητες – είτε πρόκειται για κατευθυνόμενη πληροφόρηση εκ των έσω ή για ξενόφερτες προκαταλήψεις.

“Όλοι συμφωνούμε ότι σε πολλές αραβικές χώρες πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την καταπολέμηση λογοκρισίας και κρατικών παρεμβάσεων στο έργο των δημοσιογράφων”, πρόσθεσε ο κ. Ουάιτ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι Άραβες δημοσιογράφοι εξέφρασαν ενιαία βούληση για συνεργασία στις λεπτομερείς έρευνες που θα διενεργηθούν για τον εντοπισμό των υπευθύνων των επιθέσεων όπου έχασαν τη ζωή τους δημοσιογράφοι.

Οι συμμετέχοντες επίσης συμφώνησαν στην ανάγκη κατάρτισης μιας “ενωμένης και δραστήριας” δημοσιογραφικής ένωσης η οποία θα πρέπει να είναι αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των Ιρακινών δημοσιογράφων.”

Οι δυο οργανώσεις συμφώνησαν στη δημιουργία μιας μικτής επιτροπής για την οργάνωση συνεδρίου που θα ασχοληθεί με θέματα ελευθεροτυπίας και θα λάβει χώρα στο Κάιρο εντός του 2003.

 

Facebook Twitter