Διεθνής Δημοσιογραφική Αποστολή στο Ιράκ

6 Νοεμβρίου 2003

 

Διεθνής δημοσιογραφική αποστολή που θα συμπεριλαμβάνει και Άραβες συναδέλφους πρόκειται να επισκεφθεί το Ιράκ τον Ιανουάριο του 2004, όπως αποφάσισαν από κοινού ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Aidan White και ο ομόλογος του από την Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων (ΟΑΔ) Salah eldin Hafez.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των προαναφερθέντων γραμματέων στις Βρυξέλλες και αποτελεί συνέχεια της Διακήρυξης του Ραμπάτ που υιοθετήθηκε στο Μαρόκο τον περασμένο Απρίλιο.

Η εξαμελής αποστολή, που θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους ενώσεων-μελών της ΔΟΔ και τρεις εκπρόσωπους της ΟΑΔ, θα συναντηθεί με Ιρακινούς δημοσιογράφους, καθώς και με αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και τοπικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πλατφόρμα διαλόγου.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ΔΟΔ για την απουσία σοβαρής προσπάθειας και έκδηλου ενδιαφέροντος εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στην επισφαλή κατάσταση των ιρακινών δημοσιογράφων, ο κ. White τόνισε ότι “αυτή η εντυπωσιακή έλλειψη αλληλεγγύης πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.”

Η δημοσιογραφική κοινότητα στο Ιράκ είναι κατακερματισμένη και, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν αρκετές δημοσιογραφικές οργανώσεις μετά τη πτώση του καθεστώτος, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες με τεράστιες ελλείψεις σε επαγγελματική κατάρτιση και εξοπλισμό.

“Η δημιουργία μιας εθνικής δημοσιογραφικής ένωσης που θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες και πολιτιστικές ομάδες, και η οποία θα πρέπει να είναι αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ιρακινών δημοσιογράφων, θα αποτελέσει μια καινούργια αρχή για την δημοσιογραφία στο Ιράκ,” πρόσθεσε ο Γ.Γ. της ΔΟΔ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η αντιπροσωπεία ΔΟΔ/ΟΑΔ σκοπεύει να συναντηθεί με Ιρακινούς δημοσιογράφους στις πόλεις Μπάσρα, Μοσούλη, Ερμπίλ και Βαγδάτη.

 

Facebook Twitter