Διάλογος για την κρίση στον Τύπο

25 Ιουνίου 2009

 

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ραδιοφωνικού σταθμού «City 99,5» και της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.e-tipos.com αναδεικνύει ως εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη συγκροτημένων παρεμβάσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση του Τύπου. Μόνο με τον τρόπο αυτόν όσοι επικαλούνται τον ρόλο της δημοσιογραφίας ως πυλώνα της δημοκρατίας θα επαληθεύσουν εμπράκτως ότι έχουν τη βούληση να τον υπερασπιστούν.

Φορείς των παρεμβάσεων αυτών είναι πολιτεία και ο ίδιος ο δημοσιογραφικός κόσμος, ενώ μέσο ο ειλικρινής, απροκατάληπτος και απαλλαγμένος από στερεότυπα και κάθε είδους δεσμεύσεις διάλογος.
Αυτονόητα προαπαιτούμενα για να έχει νόημα ο διάλογος αυτός είναι η πολιτεία:

  •     Να θεσπίσει και να εφαρμόσει αυστηρούς και ορθολογικούς κανόνες στον τρόπο που κατανέμει την κρατική διαφήμιση, ώστε να μη δημιουργούνται κρατικοδίαιτες εφημερίδες που λειτουργούν εις βάρος εκδοτικών προσπαθειών οι οποίες δεν είναι αρεστές στην εκάστοτε εξουσία. Στα κριτήρια της κατανομής αυτονοήτως πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: το εύρος και το βάθος της επένδυσης κάθε εκδοτικού σχήματος, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί, η τήρηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
  •     Να επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ενημέρωσης που δεν θα έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά θα αποσκοπούν στην ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και διαφανή διαμόρφωση του τοπίου που θα υποδεχθεί τις εξελίξεις στα Μέσα Ενημέρωσης και στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημοσιογραφία. Σε ένα τέτοιο πεδίο είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν θέση μέσα που δεν απασχολούν ικανό αριθμό δημοσιογράφων και κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που δεν διαθέτει σαφή εχέγγυα βιωσιμότητας.

Αντιστοίχως, ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει να κομίσει στον διάλογο αυτό έναν ανανεωμένο προσδιορισμό του δημοσιογραφικού έργου, που θα συνδυάζει την προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων με την ανταπόκριση σε νέες απαιτήσεις που εγείρουν οι εξελίξεις στον χώρο της Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΗΕΜ-Θ επεξεργάζεται και θα θέσει στη διάθεση του δευτεροβάθμιου οργάνου του κλάδου (ΠΟΕΣΥ) σειρά συγκεκριμένων μέτρων και προτάσεων, που αφού συζητηθούν και εμπλουτιστούν με τη συμβολή όλων των Ενώσεων μπορούν να συγκροτήσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στο σύνολό του.
 
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter