Δελτίο Τύπου: Έκθεση ντοκουμέντων

12 Νοεμβρίου 2008
 
Συνέχεια στην προσπάθειά του να φωτίσει σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό άγνωστα κεφάλαια από την ιστορία του ελληνικού Τύπου δίνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης με την έκθεση ντοκουμέντων Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα – Εθνική Αντίσταση, 1941-44, την οποία θα εγκαινιάσει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας.

«Πέρυσι, με την έκθεση για τους πρωτοπόρους δημοσιογράφους Μαρκίδες Πούλιου ανατρέξαμε στις απαρχές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Φέτος στρέφουμε τον προβολέα της έρευνας σε ένα από τα σκοτεινότερα κομμάτια της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, την περίοδο της Κατοχής, και διαπιστώνουμε για μιαν ακόμη φορά ότι οι κορυφαίες στιγμές της δημοσιογραφικής προσφοράς γεννιούνται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες», είπε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Έκθεσης.
 
Με επίκεντρο τα περισσότερα από 50 πρωτότυπα φύλλα που εκτίθενται, οι συντελεστές έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στη μεταφορά του περιβάλλοντος και των συνθηκών παρανομίας υπό τις οποίες κυκλοφορούσαν τα συγκεκριμένα έντυπα. «Επιδιώξαμε να αποδώσουμε συμβολικά τη διαρκή αίσθηση του κινδύνου που ελλόχευε για όσους αναλάμβαναν να εκδώσουν ή να διακινήσουν ένα τέτοιο φύλλο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Χρίστος Ζαφείρης, επισημαίνοντας και τον προσωποκεντρικό προσανατολισμό της έκθεσης, που «φωτίζει» ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον παράνομο μηχανισμό της ενημέρωσης.
Για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της διοργάνωσης και την επιδίωξη να στηθεί μια έκθεση που θα έχει ενδιαφέρον για ευρύ φάσμα κοινού, «από ερευνητές μέχρι μαθητές», έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος, Ηλίας Κουτσούκος.
 
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, στις 15 Νοεμβρίου, θα απονεμηθεί στον δημοσιογράφο Μανώλη Κανδυλάκη το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2008, για την προσφορά του στην έρευνα και την ανάδειξη της εφημεριδογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Η έκθεση θα λειτουργεί ως τις 31 Ιανουαρίου, καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. ως τις 8 μ.μ.
 
  
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Συντελεστές
 
Facebook Twitter