Δελτίο Τύπου – Εκδηλώσεις Μαρκίδες Πούλιου

25 Οκτωβρίου 2007
 
 
Εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1 και Λ. Νίκης) η έκθεση ντοκουμέντων «Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι Μαρκίδες Πούλιου, εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας, Βιέννη 1790-1797». Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 6 μ.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Παρουσιάζονται δύο τόμοι της Εφημερίδος, του πρώτου σωζόμενου φύλλου του ελληνισμού που εξέδωσαν οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου από το 1790 ως το 1797 στη Βιέννη, δεκαεννέα εκδόσεις του τυπογραφείου τους και αναπαραγωγές αρχειακών εγγράφων που μαρτυρούν την έντονη προσπάθεια των αυστριακών αρχών να λογοκρίνουν την Εφημερίδα και να περιορίσουν την πατριωτική δράση των δύο Ελλήνων της διασποράς.
 
Εκτίθεται επίσης ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, με τον οποίον οι Μαρκίδες Πούλιου διατηρούσαν στενή συνεργασία, καρπός της οποίας ήταν και η έκδοση πατριωτικών κειμένων του όπως ο Θούριος, η Επαναστατική Διακήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου.
 
Σε όλα τα εκθέματα υπάρχει αναλυτικός υπομνηματισμός, ενώ κατατοπιστικά κείμενα εισάγουν τον επισκέπτη στο περιβάλλον και την εποχή που γέννησε το έργο των δύο φλογερών πατριωτών και πρωτοπόρων της ελληνικής δημοσιογραφίας.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2007 και θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10.00 έως 13.00 και 17.00 έως 20.00.
 
Το έργο και η δράση των Μαρκίδων Πούλιου θα αποτελέσουν αντικείμενο ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, από τις 09.30 ως τις 14.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).
  
 
Ειδικά για την εκδήλωση των εγκαινίων τονίζεται ότι η στενότητα της αίθουσας, λόγω της ειδικής διαμόρφωσής της για τη φιλοξενία των εκθεμάτων, και λόγοι ασφαλείας περιορίζουν δραστικά τον αριθμό των παρισταμένων. Γι’ αυτό το Μορφωτικό Ίδρυμα εξασφάλισε τον χώρο του καταστήματος στο ισόγειο της πολυκατοικίας, όπου όσοι το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή εγκαινίων που θα μεταδώσει ζωντανά η ΕΡΤ 3.
 
 
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
Στοιχεία της έκθεσης
Ενημερωτικό υλικό
Προγραμμα Ημερίδας – 10 Νοεμβρίου 2007

 

 
Facebook Twitter