Δ.Ο.Δ.: Η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν είναι έργο της Ε.Ε.

13 Φεβρουαρίου 2006

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) επέκρινε δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζει έναν κώδικα δημοσιογραφικής Δεοντολογίας  με αφορμή τον παγκόσμιο  θόρυβο που προκλήθηκε, όταν Ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν σκίτσα προσβλητικά για πολλούς Μουσουλμάνους.

«Αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμειγνύεται σε κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απλώς λανθασμένες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ο.Δ Aidan White. «Ήδη έχουμε καταστήσει σαφές σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αυτή η ενέργεια θα θεωρηθεί απαράδεκτη από σύσσωμο τον κόσμο της Ενημέρωσης, και εκείνοι συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή ενός  επαγγελματικού διαλόγου, αλλά όχι να αρχίσουν να καταρτίζουν κώδικες ή οδηγίες. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των εργαζόμενων στην Ενημέρωση».

Εκπρόσωποι της Δ.Ο.Δ. συναντήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης Franco Frattini, στον οποίον εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι αξιωματούχοι της Επιτροπής εξετάζουν το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Έχουμε ήδη καταστήσει απολύτως σαφές ότι τα δεοντολογικά ζητήματα πρέπει να επαφίενται στους επαγγελματίες του χώρου της Ενημέρωσης, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. Όσον αφορά εμάς, αυτή η αρχή έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο κ. White.   «Οποιεσδήποτε αναφορές περί του αντιθέτου είναι ανακριβείς».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.)  έχει ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει έναν επαγγελματικό διάλογο μεταξύ των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Επίτροπος Frattini κάνει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο κ. White.

Ο γ.γ. της Δ.Ο.Δ. τόνισε ότι η Ε.Ο.Δ. (περιφερειακή οργάνωση της Δ.Ο.Δ.) θα συμμετάσχει στον διάλογο του κλάδου και θα τον υποστηρίξει, ενώ πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία ευελπιστεί ότι θα προηγηθούν συσκέψεις μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων του Τύπου με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την δημοσίευση των σκίτσων  που θεωρήθηκαν προσβλητικά από πολλούς Μουσουλμάνους. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης κορυφής μεταξύ οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Διεθνής οργανισμός International Freedom of Expression Exchange (IFEX), ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 60 οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, πρόκειται να διοργανώσει μια τετραήμερη  διάσκεψη στην έδρα της Δ.Ο.Δ. στο διεθνές κέντρο Τύπου στις Βρυξέλλες, στην οποία ο Επίτροπος Frattini θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές.

 

Facebook Twitter