Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κατή “Ο άγνωστος λοχίας”, Θεσσαλονίκη 20-2-2008

21 Φεβρουαρίου 2008
 
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο σπίτι της δημοσιογραφικής οικογένειας της Μακεδονίας – Θράκης.

 
Σήμερα έχουμε την τιμή να παραχωρήσουμε αυτό το βήμα σε έναν δικαο μας άνθρωπο, εκλεκτό συνάδελφο και φίλο, τον Κώστα Κατή.
 
Είναι πράγματι τιμή, δεν το λέω συμβατικά και τυπικά. Γιατί ο Κώστας Κατής ανήκει σε κείνη την κατηγορία συναδέλφων που έχουν στήσει πολλά αναχώματα για να ανακοπεί η εκστρατεία σπίλωσης και συκοφάντησης της δημοσιογραφίας. Όχι μόνο με τον τρόπο που ασκεί το επάγγελμα, αλλά και με τη μακρόχρονη διαδρομή του στα γράμματα. Μακρόχρονη, συνεπή και δημιουργική.
 
Έχοντας υπηρετήσει τον πεζό, τον ποιητικό και τον θεατρικό λόγο, έχοντας δοκιμαστεί από πολύ νωρίς στα βαθιά νερά του δοκιμίου, στο νέο του βιβλίο, Ο Άγνωστος Λοχίας, ο συγγραφέας αποστάζει την κατακτημένη σοφία του με καταλύτη τη διαρκή αγωνία για το μέλλον, αυτήν που χαρακτηρίζει πάντα τον πνευματικό άνθρωπο και τον δημοσιογράφο.
 
Με αυτήν τη διπλή του ιδιότητα ο Κώστας Κατής διατρέχει στο βιβλίο του μια σειρά θεμάτων, κατατείνοντας διαρκώς σε μια υπαρξιακού τύπου διερώτηση για την αντιπαράθεση της ανθρώπινης ζωής με την εξουσία ― κάθε είδους εξουσία: πολιτική, θρησκευτική, των ιδεών, αλλά και τη μεταφυσική εξουσία του θανάτου.
 
Αφετηρία και τέρμα της διαδρομής είναι το τραυματικό βίωμα του ίδιου: ο  Άγνωστος Λοχίας είναι ο πατέρας που δεν γνώρισε ποτέ, γιατί σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 40 μέρες πριν να γεννηθεί.
Με κέντρο αυτό το γεγονός στήνει ένα κάτοπτρο πολυπρσιματικό και πάνω του προβάλλει σκηνές από την αιώνια πάλη του ανθρώπου με τον ίδιο τον εαυτό του, με τα αρνητικά στοιχεία της ίδιας του της υπόστασης.
 
Και μέσα από αυτήν ελπίζει ότι θα προκύψουν τα υλικά και η συνταγή για έναν κόσμο καλύτερο.
 
Ο ίδιος, με το έργο του, έχει ήδη δικαιώσει το μερίδιο της ελπίδας που του αναλογεί.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Facebook Twitter