Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ στην εκδήλωση μνήμης για τον δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, Μέλια Λάρισας, 29-10-2006

30 Οκτωβρίου 2006

 

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Κώστας Βιδάλης σφράγισε με την ίδια του τη ζωή το πολύτιμο μήνυμά του προς όλους μας: Ο δημοσιογράφος αναζητεί την αλήθεια με κάθε κόστος.

Συνηθίζουμε στην εποχή μας να θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα. Κι όμως για κάθε κομμάτι ελευθερίας που σήμερα απολαμβάνουμε θυσιάστηκαν πολλοί. Και η περίπτωση του Βιδάλη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, τις πιο αγνές και γενναίες: Γιατί εκείνο τον Αύγουστο του 1946, όταν ξεκίνησε για την έρευνά του στη Θεσσαλία που λυμαίνονταν οι ακροδεξιές συμμορίες, μοναδικό του κίνητρο ήταν το αίσθημα του χρέους. Του χρέους έναντι της ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας, της αλήθειας.
Καμία προειδοποίηση, καμία έκκληση δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν. Ξεκίνησε για εκεί που όλοι τον απέτρεπαν να πάει, αψήφησε τον κίνδυνο ενώ όλοι έτρεμαν για τη ζωή του. Δε του επέτρεπαν οι αρχές του να κάνει αλλιώς. Κι αυτή είναι η βαριά παρακαταθήκη που μας άφησε.   
Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του αγωνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, ας αντιτάξουμε το παράδειγμά του σε κάθε εφησυχασμό, σε κάθε πειρασμό της αδράνειας και της ευκολίας. Κι ας προσπαθήσουμε να σταθούμε, στο ελάχιστο έστω, αντάξιοι της κληρονομιάς του.

 

Facebook Twitter