ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ «ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 27/4/2007

28 Απριλίου 2007
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Το καλύτερο και το χειρότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εμπνευστές και οι οργανωτές συνδιασκέψεων όπως η σημερινή είναι η επικαιρότητα.

Στην περίπτωση αυτή, παρά τη θλιβερή αφετηρία της, η επικαιρότητα στέκεται σύμμαχος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας. Γιατί, κατά την παλιά δημοσιογραφική έκφραση, δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι στα φύλλα των εφημερίδων για το τελευταίο θύμα της βίας που έχει κυκλώσει τον χώρο του αθλητισμού. Και δεν έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα υπέρ ή εναντίον των μέτρων που πάρθηκαν για την καταστολή της.
Κυρίως όμως δεν έχει μπει τελεία στην ανησυχία όλων μας, και στις ενοχές μας ακόμη, αν θέλετε, για το ποια και πόσο μεγάλη έκταση έχουμε επιτρέψει, καθένας από τη δική του θέση, να λάβει το φαινόμενο.
Σε αυτή τη συγκυρία, η συνδιάσκεψη που απόψε αρχίζει προσφέρει ουσιαστική και σχεδόν λυτρωτική διέξοδο στον προβληματισμό μας.
Ο τίτλος της, «Μια νέα γενιά αλλάζει τον κόσμο», ίσως ακούγεται στ΄ αυτιά κάποιων υπερβολικά αισιόδοξος. Κι όμως, είναι ο πιο ακριβής, αν αποφασίσουμε όλοι να υπηρετήσουμε την αντίληψη που κομίζει: Υπάρχει πράγματι μια νέα γενιά πρόθυμη να αλλάξει τον κόσμο, και δικό μας χρέος είναι να την εφοδιάσουμε όσο καλύτερα γίνεται για να το κάνει.
Αυτό ακριβώς επιχειρεί το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας, αντλώντας έμπνευση και υλικό από πηγή διαχρονική και ανεξάντλητη: το Ολυμπιακό Πνεύμα.
Επί δύο ημέρες ειδικοί επιστήμονες, συγγραφείς, άνθρωποι του αθλητισμού, δημοσιογράφοι, θα αναπτύξουν σειρά θεμάτων και θα φωτίσουν πολλά πεδία της δύσκολης προσπάθειας να αποκτήσουν τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία ακόμη, ό,τι αντικατοπτρίζεται στην υπέροχή ελληνική λέξη αγωγή. Και να κάνουν κτήμα τους την αρχή του ευ αγωνίζεσθαι για να την εφαρμόσουν στον καθέναν από τους δύσκολους στίβους που θα κληθούν να αγωνιστούν στη ζωή τους.
Σε όσους εμπνεύστηκαν και ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια, στους διοργανωτές και όλους τους υποστηρικτές τους, αξίζει μόνον ο επαινός μας και οφείλεται η υπόσχεσή μας ότι θα στηρίξουμε κι εμείς το δύσκολο έργο τους.
 
Facebook Twitter