Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρη Γουσίδη στην ετήσια Γιορτή των Δημοσιογράφων, Θεσσαλονίκη 6-1-2005

6 Ιανουαρίου 2005
 
Παναγιώτατε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμε, κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε νομάρχη, κύριοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε φέτος στη γιορτή των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.
Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά που η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου δοκιμάστηκε πολλαπλώς. Δυστυχώς η πιο πρόσφατη δοκιμασία του έγινε σε πεδίο εξαιρετικά δυσάρεστο: μιλώ για τον καταστροφικό σεισμό στην νοτιοανατολική Ασία, που άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη της παγκόσμιας δημοσιογραφικής οικογένειας.
Προηγήθηκαν ωστόσο γεγονότα, τα οποία επέτρεψαν να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η επάρκεια των λειτουργών του Τύπου και ο ιδιαίτερος ρόλος τους σε μια πραγματικότητα που απαιτεί πλέον από τον δημοσιογράφο να δίνει σε καθημερινή βάση τα διαπιστευτήριά του όχι απλώς στα γεωγραφικά όρια της περιοχής όπου ζει και εργάζεται, αλλά σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, όπου διακινείται με ταχύτητα η πληροφορία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρωτίστως, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις της περασμένης χρονιάς, δευτερευόντως, ήταν τα κορυφαία πεδία που οι Έλληνες δημοσιογράφοι «έδωσαν εξετάσεις» και σαφώς πέτυχαν.
Ελέγχοντας τα δεδομένα αυτά στο δικό μας πεδίο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, προκύπτει αβίαστα μια διπλή διαπίστωση: ο εκτός κέντρου δημοσιογραφικός κόσμος, παρά τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες ασκεί το έργο του, αλλά και παρά τα εμφανή και ποικιλότροπα χτυπήματα που δέχεται -γιατί για πολλούς ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να θεωρείται «εύκολος στόχος»- ανταποκρίνεται με αξιοσημείωτη επιτυχία στις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, γίνεται εμφανέστατη πλέον η ανάγκη διαρκούς ενίσχυσής του με εφόδια αντίστοιχα των απαιτήσεων αυτών. Εφόδια που οι καιροί επιτάσσουν να μην προσιδιάζουν απλώς σε τυπικά προσόντα άσκησης ενός επαγγέλματος, αλλά να συγκροτούν μια σκευή η οποία είναι απαραίτητη σε ανθρώπους που ασκούν έργο πνευματικό.
Την αντίληψη αυτήν καλείται να υπηρετήσει εμπράκτως η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, όχι απλώς επειδή υποχρεούται βάσει του καταστατικού της, αλλά –κυρίως– επειδή πιστεύει στην αναγκαιότητά της.
Δεν είναι της παρούσης στιγμής να απαριθμήσουμε τις δραστηριότητες και τις ενέργειες της Ένωσης που υπηρετούν αυτήν την αναγκαιότητα.  Άλλες από αυτές έγιναν ήδη και πιθανώς απέδωσαν καρπούς, άλλες ήδη δρομολογήθηκαν, και άλλες σχεδιάζονται.
Είναι όμως ορθό να επισημάνουμε ότι η τιμητική βράβευση που θα γίνει φέτος στη γιορτή μας συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη που προαναφέραμε.
Βραβεύοντας σήμερα τον καθηγητή Χρίστο Τσολάκη, και ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος της, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. δεν επιχειρεί απλώς να ανταποδώσει την ανεκτίμητη και πολλαπλή προσφορά ενός Δασκάλου στα μέλη της. Κυρίως έχει την τιμή να εντάσσει στις τάξεις της, μεταξύ των άλλων κορυφαίων προσωπικοτήτων που συγκαταριθμούνται στα επίτιμα μέλη της,  έναν πνευματικό άνθρωπο που αποδεδειγμένα συμμερίζεται την αγωνία της Ένωσης για τη διά βίου κατάρτιση και επιμόρφωση των μελών της και ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίζει τις αγαθές προθέσεις σε αποτελεσματικές πράξεις.
 
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Καθώς η δημοσιογραφική οικογένεια της Μακεδονίας–Θράκης μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο, μεγαλώνει και η χαρά μας για τη δική σας συμμετοχή στη γιορτή μας, για την παρουσία των οικογενειών των δημοσιογράφων και κυρίως για την παρουσία των παιδιών τους, τα οποία είναι για όλους μας η αναντικατάστατη ελπίδα.
Σας εύχομαι καλή χρονιά, γεμάτη υγεία και δημιουργία.
Σας ευχαριστώ
 
Facebook Twitter