Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρη Γουσίδη στην εκδήλωση της ΕΣΗΕΘΣΤΕ «Ο αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία»

9 Ιανουαρίου 2005
 
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης θεωρεί ιδιαίτερη τιμή της να παρίσταται στη σημερινή εκδήλωση, με την οποία η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τιμά και αναγνωρίζει το έργο των αντιστασιακών δημοσιογράφων που αγωνίστηκαν ενάντια στη ναζιστική λαίλαπα.

Είναι πράγματι καθήκον όλων μας να αναγνωρίσουμε την προσφορά συναδέλφων οι οποίοι με τη ζωή τους και τη δράση τους εκπλήρωσαν τον πιο καίριο και ουσιαστικό σκοπό του δημοσιογραφικού λειτουργήματος: την  ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, ακόμα και σε συνθήκες απαγορευτικές και ανελεύθερες.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας και της Θράκης ήταν οι πρώτοι που δέχτηκαν τα πλήγματα του ναζισμού. Αγωνιστές όμως οι περισσότεροι, που χάθηκαν στα επόμενα σκοτεινά και δύσκολα χρόνια, έχουν στο ενεργητικό τους μια σπάνια και ουσιαστική πράξη αντίστασης στον κατακτητή: Στα τέλη του 1941, υπέγραψαν ένα «Πρωτόκολλο Τιμής», με το οποίο δεσμεύτηκαν να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα έντυπα που εξέδιδαν οι κατακτητές και επιπροσθέτως κατέφυγαν σε εφημερίδες οι οποίες εξέφραζαν τις εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις της Αντίστασης.
Με την πρωτοβουλία της για τη σημερινή εκδήλωση, η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, τιμά στην ουσία και αυτούς τους αγωνιστές δημοσιογράφους της Εθνικής Αντίστασης, και γι΄ αυτό η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. την ευχαριστεί ειλικρινώς και για μιαν ακόμη φορά την συγχαίρει.
 
Facebook Twitter