Χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στην ετήσια Γιορτή των Δημοσιογράφων

9 Ιανουαρίου 2007

 

Άγιε Επίσκοπε Θεσσαλονίκης, κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε νομάρχη, κύριοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

 Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στη γιορτή μας, τη γιορτή της δημοσιογραφικής οικογένειας, που κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη και ισχυρότερη.
 
Μια γιορτή που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που κράτησε την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης στο προσκήνιο επί 84 χρόνια: την αίσθηση της συνέχειας. Ή καλύτερα: την αίσθηση της ανάγκης για συνέχεια. Γιατί μέσα σε αυτές τις αίθουσες συνυπάρχουν πολλές γενιές συναδέλφων, και καθεμιά τους έβαλε ή βάζει το δικό της λιθαράκι στην δημοσιογραφική ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης.
 
Στην Ένωση Συντακτών αναλογεί ο βαρύς ρόλος να είναι το σταθερό σημείο αναφοράς σε αυτήν τη ατέρμονη διαδοχή.
 
Να είναι το νήμα που συνδέει την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων με τον ζήλο των νεότερων, τις παραδόσεις της Δημοσιογραφίας του Βορρά με τα σύγχρονα πρότυπα εργασίας που επιβάλλει η τεχνολογία.
 
Να διαφυλάσσει το παρελθόν και να διασφαλίζει το μέλλον του επαγγέλματος όχι μόνο με τη συνδικαλιστική της δράση αλλά και με τη διαρκή μέριμνα για επιμόρφωση, διά βίου εκπαίδευση, ρόλο και φωνή στην κοινωνία της Μακεδονίας – Θράκης.
 
Για να αντεπεξέλθεις σε τέτοιες ευθύνες οφείλεις να είσαι παρών σε όλα τα προσκλητήρια. Οφείλεις να πιστέψεις και να αποδείξεις ότι η περιφερειακή σου θέση δεν είναι ικανή να σου στερήσει τον κεντρικό ρόλο. Και ο δημοσιογραφικός κόσμος της Μακεδονίας – Θράκης πάντοτε το πίστευε και το επαλήθευε αυτό, όποια θυσία και αν χρειαζόταν: δίνοντας από τους πρώτους νεκρούς στο Αλβανικό Μέτωπο, πρωτοστατώντας στην Εθνική Αντίσταση υπογράφοντας Πρωτόκολλο Τιμής που δέσμευε τους δημοσιογράφους να μη συνεργαστούν με τα ναζιστικά έντυπα, στηρίζοντας τους αγώνες εναντίον του φασισμού.
 
Αλλά και οργανώνοντας, το 1985, ένα μοναδικό στα ελληνικά δημοσιογραφικά χρονικά  παγκόσμιο συνέδριο, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από 55 χώρες το 1985, στο οποίο έφερε για πρώτη φορά κοντά τις δύο παγκόσμιες δημοσιογραφικές Οργανώσεις Ανατολής και Δύσης.
 
Ασκώντας δημιουργικό ρόλο στη βαλκανική συνεργασία, είτε με την ίδρυση Συνομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων το 1993, είτε με την εν εξελίξει στενή συνεργασία της με την Ένωση Συντακτών Βουλαγαρίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού στη μεθόριο των δύο χωρών. Μια συνεργασία που υπακούει στο πνεύμα των καιρών που εγκαινιάζει η είσοδος της γειτονικής χώρας, μαζί με τη Ρουμανία, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
Συμμετέχοντας από το 2001 ως πλήρες μέλος στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχοντας ενεργό ρόλο σε όργανα και δραστηριότητές της.
 
Και βέβαια μπαίνοντας μπροστά σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ανοίγοντας συχνά τον δρόμο και για τις αδελφές Ενώσεις, όπως οι ίδιες ομολογούν.
 
 
Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί προσκεκλημένοι της δημοσιογραφικής οικογένειας,
 
δυναμικό της Ένωσης Συντακτών είναι τα μέλη της. Και ο καινούργιος χρόνος μας βρίσκει ενισχυμένους πολύ παραπάνω απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί. Γιατί πέρα από αυτούς υπάρχει η διάθεση για συμμετοχή, η συλλογική δουλειά, το ισχυρό ενδιαφέρον για μια σειρά από δραστηριότητες της Ένωσης, αλλά και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, που φέτος βάζει σε νέους δρόμους την πολύπλευρη συνεργασία μας τόσο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 
Ευγενής και συμβολική υπόμνηση της συνεργασίας μας είναι και η προσφορά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλία Κουσκουβέλη να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή δύο μελών της Ένωσης σε σεμινάρια για τη Διαχείριση Κρίσεων και τη Λήψη Αποφάσεων. Μπαίνει και αυτό το ευπρόσδεκτο δώρο στην κλήρωση που θα ακολουθήσει αργότερα.
Και το Μορφωτικό Ίδρυμα προσφέρει αυτή τη χρονιά το πρώτο του δώρο: ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ανασκαφή του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα.
 
Έχει κι αυτό τη συμβολική του σημασία: υπενθυμίζει ένα κεφάλαιο της παράδοσης που πρέπει να διατηρήσουμε και να φανούμε αντάξιοί της. Και ταυτόχρονα, ως ημερολόγιο, υπαινίσσεται τη σχέση του δημοσιογράφου με το εφήμερο, το αέναο κυνήγι της ενημέρωσης, που κάθε μέρα ξεκινάει από το μηδέν.
 
Η Γιορτή των δημοσιογράφων δεν είναι παρά ένα μικρό, ελάχιστο διάλειμμα σε αυτήν τη καθημερινότητα. Επαρκές όμως για θυμηθούμε και να αναλογιστούμε ποιοι είναι οι δεσμοί που μας συνδέουν πολύ πιο πέρα από αυτήν την καθημερινότητα. Χάρη σε αυτούς έχουμε καταφέρει, όλοι μαζί, να οδηγήσουμε την Ένωσή μας πολύ ψηλότερα από όσο θα προδιέγραφε η γεωγραφική μας θέση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας.
 
Η παρουσία όλων σας στη σημερινή γιορτή είναι μια διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε έτσι.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, υγεία και δημιουργία.

 

Facebook Twitter