Χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στην ετήσια γιορτή των δημοσιογράφων

6 Ιανουαρίου 2006
 
Άγιε Επίσκοπε Θεσσαλονίκης, κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε νομάρχη, κύριοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

 
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε φέτος στη γιορτή των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.
 
Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά που οι προκλήσεις για τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν πολλές. Δεν μιλώ για τις προκλήσεις στο επαγγελματικό πεδίο, που πάντοτε είναι ευπρόσδεκτες από τον δημοσιογράφο, ο οποίος δίνει καθημερινά τα διαπιστευτήριά του προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο καθήκον του για ενημέρωση. Μιλώ για άλλες προκλήσεις, που συχνά παίρνουν τη μορφή απροκάλυπτων επιθέσεων και έχουν στόχο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου, αλλά κυρίως την ίδια του την αξιοπιστία.
 
Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, αυτές οι προκλήσεις απαντήθηκαν με αποτελεσματικό τρόπο. Όποιοι τις επιχειρούν θα έπρεπε να έχουν ήδη καταλάβει ότι οι δημοσιογράφοι ξέρουν εξίσου καλά να αμύνονται, όταν χρειάζεται, αλλά και να διεκδικούν. Και κυρίως ξέρουν να αντιμετωπίζουν τη σκόπιμη σύγχυση και τη συσκότιση που κάποιοι επιδιώκουν, εκτοξεύοντας αβασάνιστα και ατεκμηρίωτα κατηγορίες για διαπλοκή, για διαφθορά, για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και ενέργειες. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που υπάρχουν, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για την αλήθεια.
         
Ωστόσο, όλα αυτά τα δυσάρεστα κρύβουν μια διαπίστωση εξαιρετικά ευχάριστη: ότι οι δημοσιογράφοι με την κριτική τους, με τον διαρκή έλεγχο που ασκούν σε όσους διαχειρίζονται την εξουσία, με την συνεχή αναζήτηση της αλήθειας, ενοχλούν. Κι εφόσον ενοχλούν, σημαίνει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 
Μέσα σε ένα τέτοιο πεδίο, στο οποίο οι εγγενείς δυσκολίες πολλαπλασιάζονται και οξύνονται εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, ο ρόλος ενός σωματείου με την ιστορία και τη δράση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. γίνεται εξαιρετικά απαιτητικός:
 
Πρώτον, οφείλει η Ένωση να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των μελών της, που σε αρκετές περιπτώσεις αυτή τη χρονιά δοκιμάστηκαν έντονα. Πιστεύω ότι το πράξαμε, όπως θα το πράξουμε και σε κάθε ανάλογη περίπτωση που θα χρειαστεί, χωρίς οξύτητες και μεγάλα λόγια, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα. Διότι δεν μας ενδιαφέρει να ανοίγουμε μέτωπα, αλλά να τα κλείνουμε, όπως έγινε στην περίπτωση των συναδέλφων της «Μακεδονίας», αλλά και της ΕΡΤ. Εκεί είχαμε πρόσφατα μια σημαντική εξέλιξη, τη μετατροπή των συμβάσεων των δημοσιογράφων σε εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία δικαίωσε έναν αγώνα που πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λυθεί αυτό το ζήτημα που χρόνιζε.
 
Δεύτερον, οφείλει να κάνει την παρουσία των δημοσιογράφων αισθητή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Και σε αυτό το πεδίο έγιναν σημαντικά βήματα: η Ένωση Συντακτών στήριξε θεσμούς και διοργανώσεις που προβάλλουν την πόλη, μέλη της εκπόνησαν έρευνες που απέσπασαν τα εύσημα φορέων και πολιτικών παραγόντων, ενώ η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα δίνει το στίγμα μιας δραστηριότητας που επιθυμούμε να είναι ανοιχτή σε νέα ερεθίσματα και να εδραιώνει το όνομα της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Τρίτον, η Ένωση δεν έχει μόνο το καθήκον να ανταποκρίνεται στον συνδικαλιστικό της ρόλο, αλλά και να δικαιώνει τον πνευματικό χαρακτήρα της ως σωματείου, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί και αναδειχθεί στην υπερογδοντάχρονη πορεία της. Η ίδρυση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. είναι το βασικό μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Μέσω αυτού θα ενεργοποιηθεί και θα δώσει καρπούς η κυριότερη συνεργασία μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και με άλλους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης, με διπλό σκοπό: αφενός την ενίσχυση της διά βίου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελών μας, αφετέρου την ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της περιοχής.
 
Μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχουμε έναν μακροπρόθεσμο στόχο: να καταγράψουμε τους λεηλατημένους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας, που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Τονίζω: να τους καταγράψουμε, ώστε να γνωρίσουμε σε όλη του την έκταση το μέγεθος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
 
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Κάθε χρόνο, αυτή η γιορτή βρίσκει τη δημοσιογραφική οικογένεια της Μακεδονίας – Θράκης μεγαλύτερη και ισχυρότερη. Μαζί της μεγαλώνει και η χαρά μας για τη δική σας συμμετοχή στη γιορτή μας, για την παρουσία των οικογενειών των δημοσιογράφων και κυρίως για την παρουσία των παιδιών τους, τα οποία είναι για όλους μας η αναντικατάστατη ελπίδα.
 
Facebook Twitter