Χαιρετισμός Προέδρου ΕΣΗΕΜ-Θ στην εκδήλωση μνήμης για τον Κ.Βιδάλη

24 Οκτωβρίου 2005
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ – ΜΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, 23/10/2005
 
Κοντεύουν 60 χρόνια από τότε που ο Κώστας Βιδάλης σφράγισε με την ίδια του τη ζωή το πολύτιμο μήνυμα προς όλους όσους θέλουν να υπηρετήσουν τη δημοσιογραφία: Ο δημοσιογράφος αναζητεί την αλήθεια με κάθε κόστος.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ακούγεται σήμερα τούτο το μήνυμα σαν μια ακόμη κοινοτοπία, μια φράση που λέγεται και ξοδεύεται εύκολα σε μια εποχή με την ελευθερία κατακτημένη και δεδομένη σε πολλά επίπεδα.
Αυτόν τον κίνδυνο έχουμε χρέος να τον αποτρέψουμε. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε πάντα ότι για κάθε κομμάτι ελευθερίας που σήμερα θεωρείται δεδομένο κάποιος έχυσε το αίμα του. Και στην περίπτωση του Βιδάλη το αίμα χύθηκε με τον πιο αγνό και γενναίο τρόπο. Γιατί εκείνο τον Αύγουστο του 1946, όταν ξεκίνησε για την έρευνά του στη Θεσσαλία που λυμαίνονταν οι ακροδεξιές συμμορίες, μοναδικό του κίνητρο ήταν το αίσθημα του χρέους. Του χρέους έναντι της ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας, της αλήθειας.
Όταν ξεκινάς για εκεί που όλοι σε αποτρέπουν να πας, όταν όλοι τρέμουν για τη ζωή σου κι εσύ αψηφάς τον κίνδυνο, τότε είσαι πράγματι έτοιμος να δώσεις το πιο γνήσιο, το πιο μεγάλο παράδειγμα. Τότε στέλνεις το κρίσιμο μήνυμα, χωρίς να ξέρεις καν αν οι επόμενοι θα το διαφυλάξουν όπως πρέπει.
Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του αγωνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, ας υποσχεθούμε σιωπηρά, καθένας στον εαυτό του, ότι θα διασώσουμε το μήνυμά του όχι με λόγια, αλλά με το ίδιο μας το έργο. Ότι θα προσπαθήσουμε να σταθούμε, στο ελάχιστο έστω, αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς του.
 
Facebook Twitter