Αθλητικός Τύπος και δεντολογία

9 Σεπτεμβρίου 2010

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την σταδιακή παράδοση ΜΜΕ του αθλητικού Τύπου στη χυδαία αντίληψη που επενδύει στην οπαδική βία ως μέσου αύξησης της κυκλοφορίας ή της ακροαματικότητας.

Η παραδημοσιογραφική αυτή τακτική είναι κατάφωρα αντίθετη με τις αρχές δεοντολογίας του κλάδου. Όσοι την υιοθετούν αντιστρατεύονται ευθέως τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, ακυρώνουν κάθε προσπάθειά της να ενισχύει τους δεσμούς των δημοσιογράφων με την κοινωνία και δυναμιτίζουν κάθε διεκδίκηση του κλάδου να ρυθμίζει ο ίδιος θέματα δεοντολογίας κι ελευθεροτυπίας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Και βέβαια ακυρώνουν κάθε επιχειρηματολογία της ΕΣΗΕΜ-Θ για την ανάγκη προστασίας του δημοσιογραφικού κλάδου –και ιδίως των αθλητικών συντακτών– από εκδηλώσεις βίας: κανένας δεν έχει την υποχρέωση να σε προστατεύσει από αυτό που ο ίδιος προκαλείς και αναπαράγεις. Εντέλει λειτουργεί σε βάρος και της επαγγελματικής υπόστασης και του έργου και της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε αυτήν την επικίνδυνη για το σύνολο του κλάδου τακτική. Καλεί τα μέλη της να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να περιφρουρήσουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα. Προειδοποιεί ότι θα εξαντλήσει τόσο τα πειθαρχικά μέσα που διαθέτει όσο και τις δυνατότητες των αρμόδιων για το ζήτημα θεσμικών φορέων, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο οποίο έχει ήδη παραπέμψει υποθέσεις.
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter