Αρχές λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

4 Φεβρουαρίου 2009

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα κινήσεις, συμπεριφορές και αποφάσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ3, που απαξιώνουν τους δημοσιογράφους, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τον περιφερειακό χαρακτήρα του τρίτου δημόσιου καναλιού.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει πολλές φορές διατυπώσει τη θέση ότι αποτελεί κοινή υποχρέωση του πολιτικού κόσμου και αδιαπραγμάτευτο καθήκον των δημοσιογράφων να διασφαλίζουν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση τις προϋποθέσεις λειτουργίας που ανταποκρίνονται στον ιδιαίτερο ρόλο της.
Μεταξύ αυτών σαφώς συγκαταλέγεται η απεμπλοκή της από ισοπεδωτικές λογικές μετρήσεων τηλεθέασης, η ενίσχυση των όρων άσκησης ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ο σταθερός προσανατολισμός στην υψηλής ποιότητας ενημέρωση.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί αυτονόητο ότι την αντίληψη αυτή υιοθετεί και η Διοίκηση της ΕΡΤ3 και ως εκ τούτου αναμένει από αυτήν:

 

  • Όταν διακόπτει εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα να δίνει στους συντελεστές τους εξηγήσεις, όπως δεν έπραξε στην περίπτωση της εκπομπής «Υπάρχει Είδηση» και σε άλλες στο παρελθόν.
  • Να ενισχύει την ανυπακοή των δημοσιογράφων έναντι οιουδήποτε επιχειρεί να τους καθοδηγήσει στην άσκηση του έργου τους, πέρα από το πλαίσιο που ορίζει η δεοντολογία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
  • Να θεωρεί την ελεύθερη έκφραση και την άσκηση κριτικής τεκμήριο ορθής δημοσιογραφικής αντίληψης, να την επικροτεί και όχι να επιχειρεί την καταστολή της με πειθαρχικά μέτρα, όπως επιχειρείται να συμβεί στην περίπτωση της συναδέλφου Θεοδώρας Αυγέρη.

                           
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter