Αποζημιώσεις με εξαφάνιση προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ

8 Αυγούστου 2014

 

Στην εξαφάνιση ετών προϋπηρεσίας κατέληξαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για «πλουσιοπάροχη αποζημίωση» των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η κατ’ ευφημισμόν «εκκαθάριση» όχι μόνο έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μειωμένες λόγω ΚΥΑ αμοιβές των εργαζομένων, αλλά και αγνοώντας την πραγματική προϋπηρεσία τους.

Εργαζόμενοι που απέκτησαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου με την ΕΡΤ μέσω του «Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/2004), στην οποία είχαν υπολογιστεί συγκεκριμένα έτη προϋπηρεσίας για τον καθένα, αποζημιώθηκαν τώρα σαν να μην εργάστηκε κανένας τους στην ΕΡΤ πριν από το 2004!

Η παραπομπή του σχετικού ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποτελεί μια ακόμη υπεκφυγή από αυτές που συνηθίζει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήδη διεκδικούν με τις αγωγές τους από την Δικαιοσύνη αναγνώριση της πλήρους και πραγματικής προϋπηρεσίας τους.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ευθυγραμμισμένος με την τακτική των πολλών υποσχέσεων και ελάχιστου ή ανύπαρκτου αποτελέσματος που έχει υιοθετήσει σε ό,τι σχετίζεται με τη δημόσια ενημέρωση. Δεκατέσσερις μήνες μετά το πρωτοφανές κλείσιμο της ΕΡΤ, στην επαναλειτουργία της οποίας δεν προχωράει η κυβέρνηση, όπως ζητούν παγίως οι Ενώσεις των εργαζομένων, το κυβερνητικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε για να την αντικαταστήσει δεν απέκτησε προδιαγραφές γνήσιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν προσέγγισε ούτε στο ελάχιστο τις στομφώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες κατά την ίδρυσή του.

Στη Βόρεια Ελλάδα η τακτική αυτή κορυφώθηκε, όταν δύο μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα λειτουργήσει δεύτερος σταθμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, η μόνη εξέλιξη που δρομολόγησε η κυβέρνηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι η ενίσχυση της κρατικής παρέμβασης στα όργανα της διοίκησής της με την τροπολογία που άλλαξε τον τρόπο επιλογής μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.

 

Facebook Twitter