Απολογισμός Δ.Σ

19 Μαΐου 2006

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
 
Στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 16 Μαΐου 2006, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν παρουσίασε Έκθεση Πεπραγμένων. Το Σώμα αποφάσισε να γίνει σύνθεση με βάση την εισηγητική ομιλία του Προέδρου Δημήτρη Γουσίδη, εμπλουτισμένη από παρατηρήσεις των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έτσι, στο τέλος της συνέλευσης, με ευθύνη του προέδρου της  το σώμα ενέκρινε ομοφώνως ως Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου το κείμενο που σας αποστέλλουμε και το οποίο ψηφίστηκε ως έχει και στη μυστική ψηφοφορία με 65 υπέρ, 3 κατά και 2 λευκά.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης
Κλέαρχος Τσαουσίδης
 
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2004-2006
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Αυτό το Συμβούλιο έχει να επιδείξει έργο, υπήρξε αποτελεσματικό. Και προβλήματα έλυσε, και κρίσεις αποσόβησε και βελτίωσε σε αρκετές περιπτώσεις τους όρους εργασίας συναδέλφων.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί στη διοίκηση αυτή:

Αφουγκράστηκε τις νέες προκλήσεις, τις ανάγκες του 21ου αιώνα, που αφορούν πρωτίστως τις νεότερες γενιές συναδέλφων.
Έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη της Ένωσης, για νέες δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες θα πάρει σαν προίκα το Μορφωτικό μας Ίδρυμα.

Αυτό το Συμβούλιο είναι που έδωσε τέλος στο χρονίζον ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Προσέξτε: δεν λέω ότι εμείς λύσαμε μόνοι μας το πρόβλημα, και ότι δεν υπήρξε πίεση από τις άλλες Ενώσεις και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αλλά εμείς ανοίξαμε τον δρόμο πηγαίνοντας το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και ήταν η πίεση από τις δικές μας ενέργειες, οι οποίες κράτησαν ενεργό την απειλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εξανάγκασαν κυβέρνηση και ΕΡΤ να μετατρέψουν τις συμβάσεις όλων των δημοσιογράφων στη Βόρεια Ελλάδα.
Για όσους δεν συμπεριλήφθηκαν στη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η Ένωση είναι εδώ.
Αυτό το Συμβούλιο
– αποσόβησε μια κρίση εξαιρετικά επικίνδυνη στη «Μακεδονία». Με μεγάλη ψυχραιμία, με ελιγμούς και απεργίες, χέρι-χέρι με τους εργαζόμενους, ξεφτιλίσαμε τις προκλήσεις της εργοδοσίας. Ανοίξαμε για πρώτη φορά το ταμείο του Σωματείου για να πληρώσουμε εμείς ένα μισθό, για να μη φτάσουμε στην απειλή του λουκέτου και να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα μιας πρωτοφανούς κακοδιοίκησης. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία του ΔΣ αυτή η υπόθεση, ωστόσο δεν εφησυχάσαμε. Ακόμη και τώρα, που η κατάσταση στη «Μακεδονία» άλλαξε, την παρακολουθούμε με προσοχή και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
– απέτρεψε με μια δυναμική παρέμβαση την προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της κυριακάτικης εργασίας στον «Αγγελιοφόρο».
– αφουγκράστηκε και μέτρησε σοβαρά τις επιφυλάξεις των εργαζομένων στη ΔΕΠΘΕ. Και κράτησε ζωντανή μια διαπραγμάτευση που χρειάστηκαν 15 μήνες για να καταλήξει. Εξασφαλίσαμε έτσι μια σύμβαση εργασίας με βάση την οποία από το 2008 οι εργαζόμενοι εκεί θα απασχολούνται με βάση τη σύμβαση ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, όπως ήταν η αρχική επιδίωξή μας.
– πέτυχε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και οι συμβάσεις των ανταποκριτών του ενιαίου πια ΑΠΕ-ΜΠΕ.
– ξεκίνησε συνεργασία με την Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας για να απαντήσουμε στις δικές τους αγωνίες. Για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε όποτε προκύπτουν προβλήματα. Χάρη σε αυτήν τη συνεργασία το ΕΣΡ θα πάει στα δικαστήρια ιδιοκτήτες σταθμών που χρησιμοποιούν ψευτοτεχνικούς για να κάνουν την δουλειά δημοσιογράφων. Και όταν πριν από λίγες εβδομάδες οι εργασιακοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μας κατήγγειλαν ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες ενώ εργάζονται παραπάνω από όσο πρέπει, αμέσως ζητήσαμε από την ΕΣΗΕΑ, που θα υπογράψει σύντομα την καινούργια σχετική σύμβαση, να συμπληρωθεί σε αυτήν ρητή δέσμευση ότι θα τηρείται πλήρως και στη Θεσσαλονίκη.
– επεξεργάστηκε θέσεις για τα σημαντικά νομοθετήματα περί Τύπου. Στο Νομοσχέδιο για τον Περιφερειακό Τύπο, μόλις διαπιστώσαμε ότι το τελικό κείμενο δεν έχει τις προβλέψεις που θα θέλαμε για τους δημοσιογράφους της περιφέρειας, αμέσως συντονιστήκαμε με τη ΠΟΕΣΥ και αποφασίσαμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, να ενημερώσουμε τα κόμματα και να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε έναν νόμο που θα λειτουργεί υπέρ των εκδοτών. Που θα τους επιτρέπει να απασχολούν δημοσιογράφους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών ή να βγάζουν εφημερίδες που δεν θα μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητά τους.
Το νομοσχέδιο για τον περιφερειακό τύπο, το οποίο τελικά κατατέθηκε στη Βουλή, δεν αποτυπώνει τις θέσεις της ΕΣΗΕΜΘ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ. Το πλαίσιο των αντιδράσεων των Ενώσεων θα απασχολήσει σύσκεψη, την οποία αποφάσισε να συγκαλέσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Είμαστε αντίθετοι στην εργασία των επτά ημερών, που επιχειρεί να απορυθμίσει τις συλλογικές συμβάσεις (η διατύπωση στο τελικό σχέδιο νόμου είναι «η έκδοση της ημερήσιας περιφερειακής εφημερίδας κατά την έκτη και έβδομη ημέρα της εβδομάδας θεωρείται συνέχεια αυτής»). Η διάταξη αυτή και η απόπειρα να θεσμοθετηθεί πλήρης απασχόληση με δελτία παροχής υπηρεσιών μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους.
Αλλά και ενόψει του νέου νόμου για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εγκαίρως καταθέσαμε τις προτάσεις μας και ζητήσαμε να έχουμε τη δυνατότητα συζήτησης κατ’ άρθρον. Είμαστε λοιπόν κι εκεί σε ετοιμότητα για να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πήγαμε στην Περιφέρεια και ακούσαμε προβλήματα. Και όπου χρειάζεται, θα παρέμβουμε δυναμικά, αρκεί να έχουμε τη συνεργασία των μελών. Κυρίως στην Καβάλα, όπου οι εκδότες πληρώνουν τους δημοσιογράφους λιγότερα από όσο πρέπει, χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά.
Για την Περιφέρεια διαπραγματευόμαστε τη νέα Σύμβαση με τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων, χωρίς να τορπιλίζουμε τις συζητήσεις για μια κοινή ΣΣΕ που θα υπογράφουν όλες οι περιφερειακές Ενώσεις. Σύντομα θα καταλήξει και με καλούς όρους.  
Αυτό το Συμβούλιο εξασφάλισε σταθερές συμμετοχές συναδέλφων σε σεμινάρια στο εξωτερικό, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον από χώρες που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή καινούργια μέλη της.
Και βέβαια αυτό το Συμβούλιο υπερασπίστηκε με νομικές μάχες τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Η ΕΣΗΕΜ-Θ, μαζί με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ αναζήτησαν τρόπους-μέσα αποτελεσματικής απάντησης, στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να διασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Οργανισμού. Ζητήθηκαν, μάλιστα, οι συμβουλές διακεκριμένων νομικών, ώστε να ενισχυθεί η θέση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Στόχος ήταν η θωράκιση του ΕΔΟΕΑΠ απέναντι σε αβάσιμους ισχυρισμούς για όλα αυτά.
Οι προσπάθειες της ΕΣΗΕΜ-Θ, των άλλων Ενώσεων και του ΤΣΠΕΑΘ, για την ψήφιση διάταξης, που συνδέεται με την καταβολή του Αγγελιοσήμου θα εξασφαλίσει μεγάλα ποσά από υποχρεώσεις του ΟΤΕ, άλλων επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επιχειρήσεων οι οποίες δεν ελέγχονται, πλέον, από το δημόσιο.
Επίσης, αντιστάθηκε στη βία εναντίον αθλητικών συντακτών, απέτρεψε απολύσεις ή δυσμενείς μεταβολές σε όρους εργασίας, ετοίμασε καινούργια και εξυπνότερη ιστοσελίδα, προετοιμάζει γυμναστήριο και φυσικοθεραπευτήριο σε συνεργασία με τον ΕΔΟΕΑΠ.
Κατά τα άλλα:
1. Μελετήσαμε τα δεδομένα, διαπιστώσαμε προβλήματα και προτείναμε λύσεις για να υπάρξει αποτελεσματική τουριστική προβολή της Μακεδονίας.
2. Εξετάσαμε τις νέες τεχνολογίες, προβληματιστήκαμε για τα δίκτυα δημοσιογράφων, επεξεργαστήκαμε ζητήματα για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλου του δυναμικού της Ένωσης: παλαιά και έμπειρα μέλη, νέα μέλη με γνώση της τεχνολογίας, μέλη στη Θεσσαλονίκη και μέλη στην περιφέρεια που μας μεταφέρουν τη δική τους οπτική.
3. Εμπεδώσαμε καλές σχέσεις με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, που συγκεντρώνει τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά μονάδες της Μακεδονίας Θράκης.
4. Συνεργαστήκαμε με καθηγητές των δύο Πανεπιστημίων της πόλης για να ενισχύσουμε το έργο των εδρών της UNESCO για την ειρήνη, τα Βαλκάνια, τη διαπολιτισμική πολιτική.
5. Αποτρέψαμε στη Σαμοθράκη τις εσφαλμένες επιλογές και τα σχέδια για τη δημιουργία ευρωβουλευτικού χωριού, που απειλούσαν τη συνεργασία μας με το Δήμο για το Ευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Χωριό του νησιού και προσπαθούμε για να μπει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σιθωνίας η δημιουργία Κέντρου Τύπου και ξενώνα στη Λαγόμανδρα.
6. Εγκαινιάσαμε μια νέα περίοδο συνεργασίας με την Ένωση Συντακτών Βουλγαρίας και αναμένουμε στις 26 Μαΐου την τυπική έγκριση της κοινής μας πρωτοβουλίας με τίτλο «Ανοικτοί ορίζοντες – Δημοσιογράφοι για την τουριστική πρόοδο», που θα αναπτυχθεί σε όλη τη ζώνη από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ορεστιάδα κι από το Σβέλιγκραντ μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ.
7. Προετοιμάσαμε τη λειτουργία του Μορφωτικού μας Ιδρύματος αναπτύσσοντας σχέσεις με την Επιτροπή Ερευνών και τμήματα του Α.Π.Θ. (Ιστορία και Αρχαιολογία, Νομική, Πολυτεχνείο), προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες για επιμόρφωση και τις δικές τους ανάγκες για διάχυση, επικοινωνία, προβολή της έρευνας, του έργου που παράγουν. Και σχεδιάζουμε μεγάλο έργο γι’ αυτό το Ίδρυμα, που θα υπηρετήσει με έρευνες και εκδόσεις την Ιστορία του τόπου, την επιμόρφωση των μελών αλλά ακόμη και των παιδιών τους.
8. Οργανώσαμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του ρατσισμού στα μέσα ενημέρωσης (20-26 Μαρτίου 2006) με συγκινητική ανταπόκριση από δεκάδες συναδέλφους. Βοήθησαν πολλοί: διευθυντές εφημερίδων, συντάκτες και σχολιαστές, συντελεστές εκπομπών – στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, σε όλους τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ.
9. Προχωράμε στη μελέτη των θεμάτων της ραδιοφωνίας για να υπάρξει χώρος στα ερτζιανά για τους πολίτες ξένης καταγωγής και σκαλίζουμε το ιστορικό μας αρχείο για να εντοπίσουμε περιόδους ρατσιστικών και αντιρατσιστικών συμπεριφορών.
10. Προετοιμάσαμε προτάσεις για την αναζωογόνηση του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου, με την επιστροφή μας στη ζώνη των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητάμε για το πώς η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη αρχή, ως σύμβουλος δημοσιογράφων για να φθάσουν οι κώδικες δεοντολογίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή.
11. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τις λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αποτελεί μια ισχυρή συνηγορία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον θα μας βοηθήσει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007» που θα εξασφαλίσει κονδύλια για την Ένωση και θέσεις εργασίας για συναδέλφους.
12. Συνεργαζόμαστε με τη Νομαρχία Δράμας για να συμβάλλουμε στην καλύτερη προβολή του νομού, στο άνοιγμά του προς τη γειτονική Βουλγαρία. Θα δώσουμε το παρών σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας – Θράκης.
Όλα έγιναν με συλλογική δουλειά και κυρίως με την αρμονική συνεργασία των συναδέλφων που συμμετέχουν στις πρώτες ομάδες εργασίας. Το δικό τους ενδιαφέρον είναι που μας δίνει μεγάλες ελπίδες. Γιατί το δυναμικό της Ένωσης είναι τα μέλη της.
Όλοι θέλουμε:
– Να κερδίζουμε συνεχώς σε γνώση, εμβέλεια, επικοινωνία, παρουσιάζοντας το σύγχρονο πρόσωπο της δημοσιογραφίας.
– Να δημιουργούμε τις βάσεις για να συνεργαστούν τα μέλη της Ένωσης με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο, σε τομείς της διαβαλκανικής συνεργασίας.
– Να μεταφέρουμε την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων στους νεότερους, παντρεύουμε τις παραδόσεις της Δημοσιογραφίας του Βορρά με τη μοντέρνα εργασία που προσφέρουν οι υπολογιστές και το Ίντερνετ.
– Να βάλουμε ψηλά στάνταρντ για το Μορφωτικό μας Ίδρυμα για να έχουμε επιμόρφωση, δια βίου εκπαίδευση, ρόλο και φωνή στην κοινωνία της Μακεδονίας – Θράκης.
Αυτό το νέο πρόσωπο της Δημοσιογραφίας πρέπει να το πιστέψουμε όλοι, να το υπηρετήσουμε, να το προβάλλουμε. Γιατί μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον, το κύρος, την ισχυρή παρουσία μιας γενιάς δημοσιογράφων, που βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσχερείς συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και τα χειρότερα.
Θα μπορούσα να συνεχίσω. Να πω για όσα δεν κάναμε ή δεν ολοκληρώσαμε. Θα αρκεστώ όμως να πω το εξής:
Για τη διοίκηση ενός σωματείου που αριθμεί πλέον, μετά και τις πρόσφατες εγγραφές, 731 μέλη, είναι σαφές ότι κάθε στόχος που επιτυγχάνεται δεν αποτελεί ευκαιρία για εφησυχασμό, αλλά αντιθέτως κίνητρο για να βαδίσουμε ψηλότερα. 

 

Facebook Twitter