Τραγωδία χωρίς όρια – Σε επίπεδα ρεκόρ και πάλι οι θάνατοι δημοσιογράφων στο 2007
Σε ακραίο επίπεδο έφτασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η βία εναντίον δημοσιογράφων. Το 2007 καταγράφηκαν 171 θάνατοι δημοσιογράφων, αριθμός ελάχιστα μικρότερος από το θλιβερό ρεκόρ του 2006 (177 θύματα).
Οι συγκρούσεις στο Ιράκ, το Πακιστάν και τη Σομαλία αποδείχτηκε πως ήταν οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους, σε μια χρονιά που τήρησε την παράδοση των προηγουμένων ετών επιφυλάσσοντας υψηλά ποσοστά θανάτων και δίχως όρια τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους της Ενημέρωσης ανά τον κόσμο.
Το 2006 η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) επιβεβαίωσε ότι 177 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην Ενημέρωση σκοτώθηκαν ασκώντας το έργο τους. Το 2007 αποδείχτηκε λιγότερο θανατηφόρο, αλλά ελάχιστα: σημειώθηκαν 171 θάνατοι. Στον αριθμό αυτόν κατέληξε η ΔΟΔ σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας της Δημοσιογραφίας – INSI.
«Η βία που ασκείται εναντίον των δημοσιογράφων παραμένει σε ακραία επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ JimBoumelha. «Η κλίμακα των επιθέσεων μαρτυρεί κρίση που είναι διαρκής, περιέχει ανθρώπινες τραγωδίες δίχως όρια και αδυσώπητες επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου».
Ο κ. Boumelha απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει αυξημένα μέτρα για να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία και το δημοσιογραφικό έργο να ασκείται χωρίς φόβο και κινδύνους. «Οι συνάδελφοι μας στοχοποιήθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους, δολοφονήθηκαν ενώ κάλυπταν επικίνδυνα θέματα, σκοτώθηκαν προσπαθώντας να προλάβουν την είδηση», τόνισε ο ίδιος.
Το 2007 οι θάνατοι που οφείλονταν σε ατυχήματα ήτα περισσότεροι από προηγούμενα έτη, και η ΔΟΔ επισημαίνει ότι ειδικά σε εμπόλεμες περιοχές οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση εξακολουθούν να γίνονται στόχος. Πέρα από τον βαρύ φόρο αίματος στο Ιράκ, πολλοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Σομαλία και το Αφγανιστάν, ενώ οι ταραχές στη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν κόστισαν επίσης πολλά θύματα στον κόσμο της Ενημέρωσης.
Στην Αφρική συνεχίστηκαν οι βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ενώ η στυγνή καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Ερυθραία στοίχισε τη ζωή δύο συναδέλφων.
Στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στο Μεξικό, πολλοί δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν έρευνα για τη διακίνηση ναρκωτικών, τις συμμορίες και την πολιτική διαφθορά.
«Ως συνήθως, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται μέσα στη χώρα τους», δήλωσε ο κ. Boumelha, προσθέτοντας ότι «η περισσότερη βία εναντίον του Τύπου παρατηρείται σε χώρες που βρίσκονται σε έκρυθμη πολιτική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σομαλία και το Πακιστάν είναι από τις πλέον επικίνδυνες χώρες φέτος».
Η ΔΟΔ συγκαταλέγει στη λίστα της όλους τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους για λόγους που σχετίζονται με το επάγγελμα: δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν καλύπτοντας συγκρούσεις, έπεσαν θύματα δυστυχήματος εν ώρα εργασίας.
Στο Ιράκ, που παραμένει η πλέον επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους από την αμερικανική εισβολή το 2003 και εξής, φέτος σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι του Τύπου. Εκτιμάται ότι όλα τα θύματα, εκτός από ένα, ήταν Ιρακινοί.
Η πλήρης έκθεση της ΔΟΔ με λεπτομέρειες για κάθε υπόθεση ξεχωριστά θα δημοσιευτεί στα μέσα Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα για υποθέσεις που διερευνώνται. Τα στοιχεία πάντως μαρτυρούν ότι οι τοπικοί δημοσιογράφοι είναι οι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις του 2007, οι δημοσιογράφοι που στοχοποιήθηκαν εργάζονταν για εθνικά ή τοπικά μέσα και σκοτώθηκαν μέσα στις δικές τους κοινότητες. Στην έκθεση επίσης τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει καθεστώς ατιμωρησίας για εγκλήματα που αφορούν στον χώρο της Ενημέρωσης. Πολλά από αυτά είναι ανεξιχνίαστα και πιθανότατα θα παραμείνουν έτσι για πάντα.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ AidanWhite, ο οποίος συμμετείχε σε μια νέα πρωτοβουλία για την κατάργηση της ατιμωρησίας, με βάση περυσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία καλούσε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη βία που ασκείται εναντίον του Τύπου, δήλωσε: «Πολλοί δολοφόνοι δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητοι. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτό το θέμα. Κάθε υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί κι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν».
Η ΔΟΔ. υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι, παρά τις αυξημένες επιθέσεις, συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους αψηφώντας τους κινδύνους.
«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για να παράσχουν ενημέρωση», δήλωσε ο κ. Boumelha. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας».
Η ΔΟΔ κατέγραψε τα ακόλουθα στοιχεία για τα θύματα από τον χώρο της Ενημέρωσης το 2007:
·Δολοφονίες και βίαιοι θάνατοι 134
·Δυστυχήματα 37
·Η πιο επικίνδυνη περιοχή ήταν η Μέση Ανατολή με 68 θύματα
·Οι πιο επικίνδυνες χώρες ήταν το Ιράκ (65 θύματα), η Σομαλία (8 θύματα), το Πακιστάν (7 θύματα).
·Άλλες χώρες υψηλού κινδύνου ήταν το Μεξικό (6 θύματα), η Σρι Λάνκα (6 θύματα) και οι Φιλιππίνες (5 θύματα)