Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 

 

Με ομόφωνη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε τον δημοσιογράφο Μανώλη Βασιλάκη, που είχε προσφύγει παραπονούμενος για παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της Σύμβασης) και του δικαιώματός του για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (άρθρο 6 της Σύμβασης).

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί κόλαφο για τις «εγχώριες δικαστικές αρχές», οι οποίες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «δεν ξεχωρίζουν μεταξύ “γεγονότων” και “αξιολογικών κρίσεων”, αλλά εξετάζουν κατά πόσο οι λέξεις μπορούν να επιφέρουν προσβολή στη προσωπικότητα κάποιου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράζονται».

Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ έρχεται σε συνέχεια απόφασής του της 5.7.2007 με παρόμοιο αντικείμενο. Και σε εκείνη την περίπτωση, αν και προσφεύγων ήταν ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης που χάθηκε πρόσφατα, αυτός που είχε διατυπώσει τις επίμαχες εκφράσεις στην εκπομπή του ήταν πάλι ο Μ. Βασιλάκης. Και στις δύο αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει ότι τα σχόλια για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, όσο δριμέα ή καυστικά και να είναι, προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν σταθμούς για την ελευθερία του λόγου στη χώρα μας και αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ελευθερία διατύπωσης πολιτικών χαρακτηρισμών ή την επίκριση δημοσίων προσώπων. Διότι αφορούν τις διώξεις εκείνες (από το «Δίκτυο 21») με τις οποίες ξεκίνησε το φαινόμενο που όλοι σήμερα ονομάζουν «βιομηχανία αγωγών». Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ θέτουν ουσιαστικά θέμα αλλαγής του τυποκτόνου νόμου 2328/95, όπως άλλωστε ζητούν η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΙΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
 

Λόγω της σημασίας τους παραθέτουμε παρακάτω τις επίσημες μεταφράσεις των δύο αποφάσεων.

 

Υπόθεση Λιοναράκης κατά Ελλάδας Υπόθεση Βασιλάκης κατά Ελλάδας