Απόφαση του Πρωτοδικείου για την απεργία

15 Μαΐου 2003

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. δέχθηκε με ικανοποίηση τη δικαίωση των θέσεών του σε θέματα αρχών και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, που κυριάρχησαν στην απόφασή του να κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην εφημερίδα “Μακεδονία”.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την 12705/2003 απόφασή του, απέρριψε την αγωγή με την οποία η “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.” ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Το δικαστήριο έκρινε ότι:

1. Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. έχει εκ του νόμου δικαίωμα να αποφασίζει την κήρυξη απεργίας

2. Το αγαθό της ελευθεροτυπίας είναι υπέρτερο και άξιο προστασίας έναντι κάθε άλλου ιδιωτικού συμφέροντος

3. Η παρέμβαση και αλλοίωση δημοσιογραφικών κειμένων, αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος

4. Η απόλυση του μέλους της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. Μπάμπη Μπίκα έγινε για λόγους εκδίκησης και είναι καταχρηστική και

5. Η κινητοποίηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. είχε ως στόχο το συμφέρον της εφημερίδας.

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά, ότι θα προασπίσει και θα θωρακίσει την αποστολή των δημοσιογράφων να απεικονίζουν και να μεταδίδουν την πραγματικότητα, αποκρούοντας κάθε απόπειρα λογοκρισίας απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Καλούνται οι εκπρόσωποι της επιχείρησης να φανούν συνεπείς προς τον δημόσιο ισχυρισμό τους ότι είναι διατεθειμένοι να βρεθεί λύση με υποχώρηση της εταιρίας. Να ανακαλέσουν αμέσως την παράνομη απόλυση και να προσέλθουν σε διάλογο, με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας στον εργασιακό χώρο και την ανάπτυξη της επιχείρησης.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
 

Facebook Twitter