Περισσότεροι από εξήντα σύνεδροι από 23 ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στο Συνέδριο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) ολοκλήρωσε το διετές έργο με τίτλο Managing Change in the Media. Το Συνέδριο διοργάνωσε η ΕΟΔ σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο του διετούς έργου ήταν να ενισχύσει τις δημοσιογραφικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συντελούνται στο ενημερωτικό τοπίο και να αναπτύξουν περαιτέρω την επιρροή τους σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην τελευταία διετία διοργανώθηκαν πέντε εργαστήρια με θέματα: Επιχειρηματικά μοντέλα στην Ενημέρωση, οργάνωση Ενώσεων και προσέλκυση μελών, δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, δημόσια ραδιοτηλεόραση, ζητήματα φύλου και διαφορετικότητας.
Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και πληροφοριών μεταξύ των οργανώσεων-μελών της ΕΟΔ, καθώς και κοινωνικών εταίρων, ήταν στον πυρήνα του έργου. «Μόνο μέσα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου. «Δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές, πρέπει οι ίδιοι να γίνουμε φορείς αλλαγής», πρόσθεσε. «Χρειάζεται να ξεπεράσουμε φοβικά σύνδρομα και να ενσωματώσουμε καινοτομίες, νέες συμπεριφορές και τρόπους λειτουργίας στη δουλειά μας», τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου.
Στο πλαίσιο του έργου, δόθηκε σε Ενώσεις Συντακτών η δυνατότητα να οργανώσουν ανταλλαγές ειδικών για θέματα όπως: Πνευματικά δικαιώματα (η ΕΣΗΕΜ-Θ μετακάλεσε ειδικό από την Ένωση Συντακτών της Σουηδίας, που συμμετείχε σε συζήτηση την οποία οργάνωσε η ΠΟΕΣΥ), διαχείριση ευρωπαϊκών έργων, αυτοαπασχολούμενοι και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αποτίμηση των ανταλλαγών έδειξε ότι ήταν πολύ χρήσιμες σε στοχευμένη ανταλλαγή πληροφοριών.
τις εργασίες του Συνεδρίου συζητήθηκαν επιτυχημένες πρακτικές σχετικά με τα μοντέλα χρηματοδότησης ΜΜΕ, την οργάνωση νέων δημοσιογράφων σε Ενώσεις, την ασφάλεια γυναικών δημοσιογράφων στο διαδίκτυο και ζητήματα ισότητας φύλων στους χώρους εργασίας, η αδυναμία των επιτροπών ανταγωνισμού να προστατεύσουν τους αυτοαπασχολούμενους δημοσιογράφους, οι συνθήκες ανεξαρτησίας στα ΜΜΕ και η προσπάθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής για να ενισχύσει με έργα και πρωτοβουλίες της την πολυφωνία στην Ενημέρωση και τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.
Την προσέγγιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ζητήματα της Ενημέρωσης συζήτησαν σε ξεχωριστό πάνελ με τον γενικό γραμματέα της ΕΟΔ, Ρικάρντο Γκουτιέρεζ οι έλληνες ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι, Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Κούλογλου.
Στην ιστοσελίδα της ΕΟΔ είναι διαθέσιμες εισηγήσεις από το Συνέδριο.