Ανταποκριτικά γραφεία ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών

2 Ιουλίου 2009

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης έχει πολλές φορές επισημάνει τις υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών εθνικής εμβέλειας, που απορρέουν από την κατά παραχώρηση χρήση ενός δημοσίου αγαθού: των συχνοτήτων.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αυτονόητη ανάγκη να απασχολούν αριθμό συντακτών ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ενημέρωσης στο σύνολο της περιοχής που καλύπτουν τα προγράμματά τους.
Αντ’ αυτού, εργοδότες διακινούν εκ νέου σχέδια συρρίκνωσης του δημοσιογραφικού δυναμικού, δεν αναπληρώνουν θέσεις εργασίας συναδέλφων τους οποίους απομάκρυναν, ή διατείνονται ότι διατηρούν ανταποκριτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη επειδή απασχολούν –με τρόπο που καταστρατηγεί κατάφωρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας– έναν και μόνο δημοσιογράφο. Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που υπονομεύει την ποιότητα της Ενημέρωσης και μάλιστα στο ευαίσθητο πεδίο της περιφέρειας, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
 Η πολιτεία, ως θεσμικός διαχειριστής του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων πρέπει να πάψει να παρακολουθεί αμέτοχη αυτή τη στρέβλωση. Είναι υποχρέωσή της να διασφαλίσει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα λειτουργούν με όρους που ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και ότι η ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου αποτελεί ρεαλιστική πρόταση ανάπτυξης των εν λόγω Μέσων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει προτείνει η ΕΣΗΕΜ-Θ, πρέπει να επιβάλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας να απασχολούν συγκεκριμένο και ικανό αριθμό δημοσιογράφων στα ανταποκριτικά τους γραφεία ανά περιοχή.
           
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter