ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

12 Δεκεμβρίου 2008
 
ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.12­­_
 
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς και Έλληνες του Βελγίου συμμετείχαν χθες στη συζήτηση για τις 51 προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης, που αποτύπωσε το Δίκτυο Δημοσιογράφων «Ανοικτοί Ορίζοντες» στη διασυνοριακή ζώνη των δύο χωρών.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον πέμπτο όροφο του «Μπερλεμόντ», του επιβλητικού κτιρίου της Κομισιόν και οργανώθηκε με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας (αναπλ. Γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Καρβούνης) και της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (Διευθυντής Ιερόθεος Παπαδόπουλος).
Τα κυριότερα σημεία της συζήτησης στην οποία συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς είναι:
1. Η περιφερειακή ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα εμπεδωθεί με την ενεργό συμμετοχή των πραγματικών πρωταγωνιστών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και ενεργοί πολίτες μπορούν να επηρεάζουν και πολύ περισσότερο να συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις έργων για την περίοδο μέχρι το 2013.
2. Στην προοπτική αυτή ο ρόλος της Δημοσιογραφίας είναι σημαντικός για την ανάδειξη των ιδεών και των πρωτοβουλιών κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε την τελευταία διετία από τις Ενώσεις Συντακτών (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και Ένωση Βούλγαρων Συντακτών) αποτελεί πλέον ένα εργαλείο δουλειάς, που συμβαδίζει με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
3. Η δημιουργία και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ΕΕ: Νομαρχίες, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, αλλά και παραγωγικοί κλάδοι (όπως είναι οι μικροί ξενώνες και τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων) μπορούν να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο βήμα διαλόγου, χάρη στο οποίο θα αποτυπώνονται ιδέες, θα μεταφέρεται τεχνογνωσία και θα ενισχύεται η συλλογική αναπτυξιακή προσπάθεια.
4. Σε τομείς του Πολιτισμού, όπως είναι η Αρχαιολογία, η ανάδειξη μνημείων και η διοργάνωση εικαστικών και μουσικών γεγονότων, η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση σε ακραίες συμπεριφορές. Στη συζήτηση παρουσιάστηκε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, που είχε ως κύριο θέμα «Πάλι οι Έλληνες μας κλέβουν τον Ορφέα»! Από το 2006 οι «Ανοικτοί Ορίζοντες» είχαν εξασφαλίσει δήλωση για το θέμα της Βουλγάρας υφυπουργού κας Ισκρα Μιχαήλοβα, που δήλωνε ότι ο Ορφέας είναι πλέον μια μορφή του Παγκόσμιου Πολιτισμού και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εθνικιστικών εξάρσεων.
Μια από τις βασικές προτάσεις των «Ανοικτών Οριζόντων» είναι ο σχεδιασμός ενός μηνιαίου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ αφιερωμένου στον Ορφέα, που θα περιλαμβάνει όλα τα είδη της μουσικής και θα πραγματοποιείται σε στεγασμένους και υπαίθριους χώρους όλων των νομών της διασυνοριακής ζώνης. 
5. Η συμμετοχή των Ελλήνων και Βουλγάρων μεταναστών και αποδήμων στην κοινή προβολή του τουρισμού μπορεί και πρέπει να πάρει συστηματική μορφή, ενώ η αξιοποίηση του στελεχιακού μας δυναμικού στις Βρυξέλλες (στελέχη της ΕΕ, γραφεία συμβούλων, διπλωμάτες κ.α.) δεν χρειάζεται να πάρει τη μορφή ενός λόμπι. Αρκεί η διαρκής αλληλοενημέρωση για δυνατότητες και ευκαιρίες, ο συντονισμός ενεργειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα μένουν στο περιθώριο…  
 
Σημειώνεται ότι η συζήτηση του Μπερλεμόντ πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη Βουλγαρία, καθώς η γειτονική χώρα, μετά από μια «σκληρή» απόφαση της ΕΕ, έχει απολέσει λόγω κακοδιαχείρισης πολύτιμους πόρους του προγράμματος PHARE για την περίοδο 2007-2013. Γι αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία δύο στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής: του κ. Αθανάσιου Σοφού, που είναι επικεφαλής στον τομέα των χρηματοδοτήσεων για τη Βουλγαρία και της κας Βλαντισλάβα Χριστόζοβα, που εργάζεται στο ίδιο τμήμα.
Οι «Ανοικτοί Ορίζοντες», μετά τις θετικές αναφορές της Βουλγάρας Κοινοτικής Επιτρόπου κας Μεγκλένας Κούνεβα (Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου) και του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια (Σόφια, 6 Νοεμβρίου) προβάλλουν ένα σύγχρονο πρότυπο αποτελεσματικής και διαυγούς διαχείρισης κοινοτικών πόρων, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της βουλγαρικής πλευράς.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι προτάσεις των «Ανοικτών Οριζόντων» προβλέπεται να διανεμηθούν σε συντάκτες όλων των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, με πρωτοβουλία του ειδησεογραφικού πρακτορείου της γειτονικής χώρας. 
 
Οι συντονιστές του Δικτύου Μπόικο Μπορίσοφ (Ε.Β.Σ.) και Λάζαρος Χατζηνάκος (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) θα παρουσιάσουν τις κυριότερες προτάσεις των «Ανοικτών Οριζόντων» σε συνάντηση Ενώσεων Συντακτών της Σερβίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας που πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008, στην πόλη Ρεσίτα της Ρουμανίας. Τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ενώ την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 οι προτάσεις των «Ανοικτών Οριζόντων» προβλέπεται να παρουσιαστούν στη Δημοσιογραφική Εστία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στη Λευκωσία.  
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Λάζαρος Χατζηνάκος                  0030.6937.213174
Μπόικο Μπορίσοφ                     0035.9888.914590
 
Facebook Twitter