“ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” στην Philoxenia 2006

15 Νοεμβρίου 2006

 

Στο πλαίσιο της φετινής PHILOXENIA (16-19 Νοεμβρίου 2006) πραγματοποιείται στις 17 Νοεμβρίου 2006 εκδήλωση της κοινής πρωτοβουλίας «Ανοικτοί Ορίζοντες – Δημοσιογράφοι για την τουριστική πρόοδο» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) και της Ένωσης Συντακτών Βουλγαρίας (Ε.Σ.Β.).

Η προγραμματισμένη από τον Σεπτέμβριο εκδήλωση έχει αποκτήσει ευρύτερη διάσταση. Με την ενεργό παρουσία της στην 22η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. εκφράζει και την αντίθεσή της στην παράλληλη διοργάνωση εμπορικής τουριστικής έκθεσης στην Αθήνα, τις ίδιες ημερομηνίες (16-20 Νοεμβρίου)! Για πρώτη φορά αμφισβητείται εμπράκτως η εκθεσιακή εμβέλεια της Θεσσαλονίκης και μια ιδιωτική έκθεση εμφανίζεται ευθέως ανταγωνιστική στην εθνική – αναπτυξιακή διάσταση της Philoxenia.
Η περιφρούρηση του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα, η ενεργός υποστήριξή του από όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας και το διαρκές ενδιαφέρον της δημοσιογραφικής κοινότητας είναι τα μόνα μέσα για να εμπεδώσουμε προοπτικές ανάπτυξης της HELEXPO και των κλαδικών της εκθέσεων. Ιδίως στους δεκάδες τομείς που έχουν σχέση με τον Τουρισμό: τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, τη διαφύλαξη της αρχαιολογικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς. Ο Τουρισμός αποτελεί πλέον μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η αποβιομηχάνιση σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και στην ίδια τη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία «Τράπεζα Ιδεών» που θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Όλοι οι συντελεστές του Τουρισμού έχουν κληθεί να καταθέσουν απλές ιδέες, σύνθετα σχέδια, παλαιότερες μελέτες, έργα και δράσεις που είναι σε εξέλιξη, φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και πληροφορίες, ό,τι μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική πρόοδο της Ελλάδας και της γειτονικής Βουλγαρίας, η οποία γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2007 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην «Τράπεζα Ιδεών» προσφέρεται ένα πρώτο βήμα επικοινωνίας με τη δημοσιογραφική κοινότητα και τις ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει να αποτυπώσουν την τουριστική πραγματικότητα στην περιοχή μας.
Οι «Ανοικτοί Ορίζοντες» περιλαμβάνουν κοινές δημοσιογραφικές έρευνες, ενιαία βάση δεδομένων, όπου θα φιλοξενείται η «Τράπεζα Ιδεών», πολύγλωσση ιστοσελίδα, συστηματικό διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο και επικοινωνιακές παρεμβάσεις στους μεθοριακούς σταθμούς.
Το κοινό πρόγραμμα των δύο Ενώσεων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙΑ-PHARE CBC «Ελλάδα-Βουλγαρία» και από την αρχή του 2007 όλη αυτή η δραστηριότητα θα φθάσει στους νομούς που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία.
Ξεκινάμε το διάλογο με όλους, δίχως να μπαίνουμε σε ξένα χωράφια: Οι δημοσιογράφοι δεν θα γίνουν ένας ακόμη φορέας του τουρισμού. Τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη δημοσιογραφική δεοντολογία θα φιλοξενήσουμε όλες τις απόψεις, από το δημόσιο, τον αυτοδιοικητικό και τον ιδιωτικό τομέα, κάθε σεβαστή γνώμη των πολιτών. Μόνον έτσι θα φανούμε συνεπείς με τον καταστατικό μας σκοπό: «Τη συμβολή της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στην εν γένει ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα της Μακεδονίας-Θράκης»
Η πρόσκληση στην Τράπεζα Ιδεών είναι ανοικτή. Με «φακέλους» τυπωμένους και ηλεκτρονικούς, με παρεμβάσεις και κριτική, η παρουσία όλων μας είναι χρήσιμη, συμβολική και ουσιαστική για τη στήριξη της πρωτοβουλίας, της κοινής ελληνοβουλγαρικής προσπάθειας για ανάπτυξη του τουρισμού και την πρόοδο για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.
Την εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών, βουλευτές, γενικοί γραμματείς Περιφερειών, νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας.
Φιλοξενούμενοι μας θάναι ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Βουλγαρίας κ. Μιλέν Βάλκοφ και Βούλγαροι συνάδελφοι μας από τις ομάδες εργασίας.
Μετά την κατάθεση – παρουσίαση των φακέλων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους και δεξίωση στο περίπτερο του Νομού Δράμας, με οικοδεσπότη τον Νομάρχη Δράμας κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη.

 

Facebook Twitter