Ανακοίνωση των περιφερειακών Ενώσεων

16 Μαΐου 2022

 

Συνάντηση των Περιφερειακών Ενώσεων Συντακτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στην Πάτρα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας.

Αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας για τα ιδιωτικά μέσα αποφασίστηκε να εκκινήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία, 13 χρόνια μετά από την -επί της ουσίας- κατάργησή των συλλογικών συμβάσεων.

Για τα δημόσια μέσα -όπου η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη- να συνεχιστεί η διαδικασία σε αγαστή συνεργασία και καλή πίστη με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, ώστε να υπάρξει σύντομα κατάληξη.

Συζητήθηκε επίσης το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης του Περιφερειακού τύπου και αναλήφθηκε η υποχρέωση για σύνταξη και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν επίσης και για τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου πανελλαδικά.

Αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, για να αντιμετωπιστούν διαπιστωμένες περιπτώσεις παραβίασης στην εφαρμογή της  κείμενης νομοθεσίας που αφορά είτε στην κάλυψη των θέσεων γραφείων τύπου στους Δήμους της χώρας, είτε στην εφαρμογή της ΚΥΑ που καθορίζει την μισθοδοσία τους.

Επίσης καθορίστηκε ένα αρχικό πλαίσιο που αφορά στην συνεργασία των Μορφωτικών Ιδρυμάτων των Ενώσεών και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

 

Τέλος αποφασίστηκε η συνάντηση να επαναληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΣΗΕΜΘ ο πρόεδρος Νίκος Καρράς, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Κοντογουλίδης, από την ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ο πρόεδρος Γιώργος Τσιγκλιφύσης και ο γενικός γραμματέας Κώστας Γκιάστας, και από την ΕΣΗΕΠΗΝ ο πρόεδρος Κυριάκος Κορτέσης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρβουνιάρης, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι των Ενώσεων.

 

Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Εύβοιας

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων

Facebook Twitter