Ανακοίνωση του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας ΕΣΗΕΜ-Θ

16 Ιουλίου 2020

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ καλωσορίζει τα νέα μέλη που έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου καταστατικού.

Παράλληλα θέλει να επισημάνει στα νέα μας μέλη τον κώδικα επαγγελματικής ηθικής και κοινωνικής ευθύνης με στόχο την ελευθερία της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας καθώς επίσης τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Ειδικά οι συνάδελφοι που εργάζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και δεν σέβονται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από αυτόχειρες, θύματα τροχαίων δυστυχημάτων μέχρι και θύματα βιασμού…

Καλούμε λοιπόν τα νέα μας μέλη να διαβάσουν προσεχτικά και να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Β´ συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το 1998.

Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν τον κώδικα, δεν συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης αλλά συμβάλουν στο δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα όλη την αλήθεια, πάντα με σεβασμό, με διακριτικότητα και ευαισθησία προς εκείνους που βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης καθώς και σε όσες και όσους αντιμετωπίζουν εμφανή ψυχικά προβλήματα.

 

Τα μέλη

Νικόλαος Ασλανίδης

Νικόλαος Δημαράς

Παύλος Νεράντζης

Σωτήρης Θεολογίδης

Νικόλαος Βολωνάκης

 

Facebook Twitter