Ανακοίνωση του Συμβουλίου Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β’ βαθμό της ΕΣΗΕΜ-Θ

2 Ιουνίου 2023

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β’ βαθμό (ΣΔΚΕ) της ΕΣΗΕΜ-Θ, συνεδρίασε κατ’ επανάληψη το τελευταίο χρονικό διάστημα και εξέτασε την καταγγελία συναδέλφων για τη μη κάλυψη της πορείας διαμαρτυρίας για τα θύματα των Τεμπών στην πόλη των Σερρών, από τη δημόσια τηλεόραση.

Με αφορμή τις καταγγελίες και τις διαπιστώσεις αυτές το ΣΔΚΕ θεωρεί χρέος του να υπενθυμίσει σε όλα τα μέλη την αυστηρή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, σε όποιο μέσο κι αν εργαζόμαστε, οφείλουμε να δημοσιοποιούμε όλη την αλήθεια και να θεωρούμε – όπως ορίζουν οι αρχές δεοντολογίας- προσβολή για την κοινωνία τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

Οφείλουμε να μεταδίδουμε την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές μας εκτιμήσεις, γιατί η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β’  βαθμό κάνει έκκληση για άλλη μια φορά σε όλους τους συναδέλφους να ερευνούν με αίσθημα ευθύνης όλες τις ειδήσεις και να επανορθώνουν σε περίπτωση που δημοσιεύουν ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες.

 

 

Για το ΣΔΚΕ

Νικόλαος Ασλανίδης

Πέτρος Τανανάκης

Νικόλαος Λαδιανός

Άγγελος Κολοκοτρώνης

Παύλος Νεράντζης

Facebook Twitter