Ανακοίνωση του Συμβουλίου Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β’ βαθμό (ΣΔΚΕ) της ΕΣΗΕΜ-Θ

31 Μαΐου 2024

 

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β’ βαθμό της ΕΣΗΕΜ-Θ, συνεδρίασε δυο φορές μετά την καταγγελία της συναδέλφου Νατάσας Καραθάνου,  για μέσο που με «ρατσιστικό λόγο στιγματίζει συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα».

Όπως προέκυψε, δυστυχώς, η χρήση στερεοτύπων  και ρατσιστικού λόγου, δεν αφορά μόνο μια ιστοσελίδα αλλά καταγράφεται σε πολλά ρεπορτάζ όχι μόνο σε ηλεκτρονικές εφημερίδες αλλά σε όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. α του Κώδικα Δεοντολογίας, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

Εξάλλου στη Χάρτα της Ειδομένης που έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στο άρθρο 7 τονίζεται ότι η χώρα καταγωγής, η εθνότητα, η θρησκεία, ο πολιτισμός, ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός καλό είναι να μνημονεύονται ΜΟΝΟ αν είναι κρίσιμα για την τεκμηρίωση του συμβάντος.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας καλεί για άλλη μια φορά όλους  του συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχει και να παρεμβαίνει καθημερινά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον γιγαντισμό και την παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.

Όλοι μαζί οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πρέπει να περιφρουρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο.

 

Τα μέλη του Συμβουλίου

Νικόλαος Ασλανίδης

Πέτρος Τανανάκης

Νικόλαος Λαδιανός

Άγγελος Κολοκοτρώνης

Παύλος Νεράντζης

 

Facebook Twitter