Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και τα μέλη της, οι συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη, υιοθετούν για τη φετινή εκστρατεία «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία» (Stand Up for Journalism) το σύνθημα «Η Δημοσιογραφία είναι Δημόσιο Αγαθό», προσπαθώντας να ανανεώσουν το πνεύμα του ευγενούς σκοπού και της αλληλεγγύης στο δημοσιογραφικό έργο.
«Κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου, σε όλη την Ευρώπη οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται τη δημοσιογραφία. Απορρίπτουν εμπορικές πιέσεις, πολιτικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Παίρνουμε θέση για να υπερασπιστούμε θεμελιώδεις αρχές: πνευματικά δικαιώματα, δημοσιογραφική ανεξαρτησία, το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στον συνδικαλισμό. Όλα αυτά αποτελούν κλειδιά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοσιογραφία ως ισχυρού στοιχείου της δημοκρατίας».
Η ετήσια εκστρατεία «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία» θεσπίστηκε το 2007 με σκοπό να θωρακίσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στις 5 Νοεμβρίου, οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη οργανώνουν συζητήσεις, διαδηλώσεις ή άλλες συλλογικές δράσεις με επίκεντρο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους εργασία.
Στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΟΔ, αρχίζει σήμερα εκστρατεία αλληλεγγύης με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS), τα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν διαρκώς κλίμα εκφοβισμού και απειλές. Η ΕΟΔ παρέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας στον Σελίμ Κουνεράλπ, Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει άμεσα τους 50 δημοσιογράφους που κρατούνται σήμερα στις τουρκικές φυλακές.
Για την ΕΟΔ και τις Ενώσεις-μέλη της η 5η Νοεμβρίου 2010 είναι ευκαιρία να επικαιροποιηθούν οι δεσμεύσεις μας για την ελευθερία του Τύπου, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, προς τις αξίες της δημόσιας Ενημέρωσης και την ευρύτερη αναγνώριση της δημοσιογραφίας ως δημόσιου αγαθού.
Χωρίς καλύτερες συνθήκες εργασίας και δίχως σεβασμό για τα εργασιακά δικαιώματα η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν θα αναπτυχθεί περαιτέρω, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα μέλη τους αγωνίζονται για να ξεπεράσουν πολιτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, εργάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες και με ανεπαρκείς όρους για κοινωνικό διάλογο.
«Αν πρόκειται το μέλλον να είναι τόσο φωτεινό όσο οι δημοσιογράφοι θέλουν να είναι, τότε πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να σεβαστούν τα δικαιώματά μας, όπως η προστασία των πηγών. Πρέπει να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν τις βίαιες περικοπές στον κλάδο, οι οποίες μετατρέπουν τη δημοσιογραφία σε επάγγελμα που πλήττεται από φτώχεια», δήλωσε ο Άινταν Ουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ. «Πρέπει επίσης να μεταφέρουμε το μήνυμά μας προς τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας των πολιτών: η δημοσιογραφία στην καλύτερη μορφή της είναι δύναμη για την κοινωνική πρόοδο. Είναι μια δύναμη του καλού, στην υπηρεσία όλων».