Ανακοίνωση της Δ.Ο.Δ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

2 Μαΐου 2006

 

Σήμερα, οι δημοσιογραφικές ενώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν τον αγώνα για την Ελευθερία του Τύπου και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς ομοεθνείς και ξένους συναδέλφους οι οποίοι θυσιάζονται καθημερινά για το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση, για την δημοκρατία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Την ημέρα αυτή, η Δ.Ο.Δ., η μεγαλύτερη οργάνωση δημοσιογράφων παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι το κίνημα για την παγκόσμια ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας βασίζεται στα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης και την άσκηση της ελεύθερης δημοσιογραφίας υπό ασφαλείς και ακίνδυνες  συνθήκες.
Η ελευθερία του Τύπου ενδυναμώνει τους φτωχούς και μη προνομιούχους παρέχοντας τους φωνή? είναι η ζωτική πηγή της δημοκρατίας, η οποία ασκεί έλεγχο  στις κυβερνήσεις και σε όσους διαχειρίζονται εξουσία και καλλιεργεί εμπιστοσύνη στο μέλλον αποκαλύπτοντας τη διαφθορά και την αδιαλλαξία.
Σήμερα, η Δ.Ο.Δ. απαιτεί δράση για να εξαλειφθούν όλα τα προσκόμματα στην Ελευθεροτυπία σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ζητούμε:
Υποστήριξη των ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ενώσεων που μπορούν να υπερασπίσουν την ελευθερία του Τύπου με συλλογική φωνή, χωρίς δεσμεύσεις από κυβερνητικές και επιχειρηματικές δυνάμεις και είναι σε θέση να εκπροσωπούν το επάγγελμα
Δράση για την υπεράσπιση ποιοτικών Μέσων και την καλλιέργεια της ελευθερίας του Τύπου, στην οποία η δεοντολογική συμπεριφορά, η αποτελεσματική αυτορρύθμιση, η ασφάλεια και η προστασία των εργαζόμενων στα Μέσα έχουν προτεραιότητα, ενώ εξαλείφονται όλα τα εμπόδια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Αναγνώριση ότι τα εργατικά δικαιώματα αφορούν άμεσα την ελευθεροτυπία. Ο επαγγελματισμός στα Μέσα εξαρτάται από την αξιοπρεπή εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη στη δημοσιογραφία. Μόνο μέσω δίκαιων αμοιβών και ανάλογων συνθηκών εργασίας μπορούν οι δημοσιογράφοι να ασκήσουν δημοσιογραφία που ανταποκρίνεται στη δεοντολογία και να αποποιηθούν τη διαφθορά.  
Η Δ.Ο.Δ. στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους δημοσιογράφους ανά την υφήλιο. Απαιτούμε να απελευθερωθούν όσοι κρατούνται στη φυλακή ή αντιμετωπίζουν ποινές για την άσκηση του επαγγέλματός τους? απαιτούμε από την παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα ενάντια στην ατιμωρησία για να βάλουμε τέλος στην στοχοποίηση και τις δολοφονίες των δημοσιογράφων, και διακηρύσσουμε την υποστήριξή μας στην παγκόσμια αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η προσέγγισή μας δεν είναι καινούργια. Πράγματι, η Δ.Ο.Δ. και οι ενώσεις-μέλη της έχουν επανειλημμένως εκφράσει αυτές τις πεποιθήσεις από το 1926, χρονιά που ιδρύθηκε η Ομοσπονδία. Το «πιστεύω» μας, ότι  δεν μπορεί να υπάρξει καμία ελευθερία του Τύπου εάν οι δημοσιογράφοι λειτουργούν υπό συνθήκες διαφθοράς, φτώχειας ή φόβου,  παραμένει στην καρδιά της πεποίθησής μας ότι η εκστρατεία για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσπάθειας για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο.

 

Facebook Twitter