Ανακοίνωση Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας

14 Φεβρουαρίου 2018

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ μετά τα υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια στο διαδίκτυο, καθώς και τη μη παραπομπή από το Δ.Σ. στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του θέματος της κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει τα εξής:

1) Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας θεσμοθετήθηκε για έναν και μοναδικό σκοπό: να περιφρουρεί τον κώδικα δεοντολογίας. Όπως προβλέπει το καταστατικό της Ένωσης, τα μέλη του όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις παραπέμπουν την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Αυτό έκαναν και στην προκειμένη περίπτωση αλλά δέχτηκαν πρωτοφανή επίθεση από “ανώνυμους”… Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν μια κατάπτωση των ηθών και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τα θεσμικά όργανα του κλάδου. Όχι μόνο δε μας αποθαρρύνουν αλλά μας ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο να προασπίσουμε τις αρχές δεοντολογίας μέχρι κεραίας. Είμαστε αποφασισμένοι στο πλαίσιο των καθηκόντων που μας παρέχει το καταστατικό μας, να προασπίσουμε τις αξίες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, καταδικάζοντας τα κάθε είδους “μαγειρεία” διχαστικών κινήσεων και ύπουλων μεθοδεύσεων συκοφάντησης συναδέλφων με “συνταγολόγια” κομματικών και ιδεολογικών εμμονών ή με κίνητρα, ξένα προς την ιστορία και το κύρος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

2) Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπενθυμίζουμε ότι το θέμα του τρόπου κάλυψης του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη μας απασχόλησε μετά τη σχετική παραπομπή του από το Δ.Σ. και με τη διαβίβαση σχετικής αναφοράς ενός μέλους. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ. με επισημάνσεις για υποβάθμιση του συλλαλητηρίου από συναδέλφους, κάτι, που αναφέρεται και στην τελευταία με ημερομηνία 7-2-18 ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου τονίζονται επί λέξει τα ακόλουθα: “εξέτασε περαιτέρω το θέμα της π λ η μ μ ε λ ο ύ ς κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018…” . Στην πρώτη, μάλιστα, ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ με ημερομηνία 23-1-18 γινόταν επισήμανση και σχετικών άρθρων του Κώδικα Δεοντολογίας στην εναρκτήρια παράγραφο ως εξής: “το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος. Μεταξύ αυτών, «να θεωρεί [ο δημοσιογράφος] πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας» και να «υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα.» (Άρθρα 1 παρ. α και 3 παρ. α του Κώδικα).

Συνεπώς συνέπεσαν οι απόψεις των μελών του Δ.Σ. με αυτές του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας. Το γεγονός ότι δυο βδομάδες αργότερα η Ετ3 κάλυψε το αντίστοιχο συλλαλητήριο της Αθήνας με απευθείας σύνδεση, αποδεικνύει περίτρανα ότι κακώς δεν έγινε κάτι αντίστοιχο και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης όπου μάλιστα εκτός από την παρόμοια κινητοποίηση είχαμε και επεισόδια (πυρπόληση νεοκλασικού κτιρίου, βανδαλισμό μνημείου  κ. α.) Ο Διευθυντής Ενημέρωσης του καναλιού υποστήριξε ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει γιατί υπήρχε συμβατική υποχρέωση του σταθμού για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Πώς δυο βδομάδες αργότερα βρέθηκε λύση αφού και πάλι υπήρχε προγραμματισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας για απευθείας σύνδεση; Μάλιστα σε σχετική μας ερώτηση γιατί δεν έγινε έστω μια ολιγόλεπτη σύνδεση στη διάρκεια του ημιχρόνου η απάντηση ήταν ότι δεν κατέστη δυνατή γιατί υπήρχαν διαφημιστικά μηνύματα… Από ότι διαπιστώσαμε τα πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα στη διάρκεια του ημιχρόνου ήταν λιγότερο από ένα λεπτό… Το ό,τι εμείς εισηγηθήκαμε τη διαβίβαση του θέματος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για περαιτέρω διερεύνηση με ενδείξεις παραβάσεων των σχετικών άρθρων σήμαινε ότι κάναμε απλώς το καθήκον μας, για το οποίο μας εξέλεξαν οι συνάδελφοι. Το ό,τι το Δ.Σ. δεν παρέπεμψε το θέμα στο Πειθαρχικό επαφίεται στην κρίση των συναδέλφων δεδομένης της ανεξαρτησίας των θεσμικών οργάνων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

3)  Τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας συναισθάνονται τα όσα έχει υποστεί ο κλάδος μας μετά από σχεδόν 10 χρόνια ασφυκτικής λιτότητας και απίστευτης συρρίκνωσης του κλάδου με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δεν ξεχνάμε την τραγική εμπειρία που βίωσαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με το μαύρο της κυβέρνησης Σαμαρά. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να καταργήσουν τον κώδικα δεοντολογίας. Χωρίς δεοντολογία είναι σαν να δίνουμε τη χαριστική βολή στο επάγγελμα μας… Γι’ αυτό οι αποφάσεις αυτών που κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές προκειμένου να μη βρίσκονται σε δύσκολη θέση οι συνάδελφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυση της Ένωσης μας οι δημοσιογράφοι υποστήριζαν την αυτορρύθμιση και ήταν αντίθετοι με ‘τυποκτόνους’ νόμους.

Στεκόμαστε μακριά από ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και απευθύνουμε ύστατη έκκληση για διατήρηση κλίματος ενότητας στον κλάδο. Καθήκον μας είναι να βρούμε διεξόδους από την πνιγηρή ατμόσφαιρα, να συμβάλλουμε στο άνοιγμα νέων προοπτικών μέσα και από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου με πίστη στις απαράβατες αρχές της δεοντολογίας που υπηρετούν την αλήθεια, και τη δημοκρατία.

 

Τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας

Νικόλαος Ασλανίδης

Νικόλαος Δημαράς

Παύλος Νεράντζης

Σωτήριος Θεολογίδης

Νικόλαος Βολωνάκης

 

Facebook Twitter