Ανακοίνωση για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

10 Νοεμβρίου 2004
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει για μιαν ακόμη φορά τη δυσαρέσκειά της για την προκλητική στάση της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία επιμένει να δίνει τις συνεντεύξεις Τύπου στην Αθήνα και όχι στη φυσική έδρα της διοργάνωσης, τη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έχει αποστείλει η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. για το ζήτημα αυτό στη διοίκηση του Φεστιβάλ, αυτή εξακολουθεί να υιοθετεί την ίδια τακτική, η οποία αποτελεί προσβολή για τον δημοσιογραφικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και απαξιώνει τον ίδιο τον θεσμό. Το επιχείρημα, μάλιστα, της μεγαλύτερης δημοσιότητας, το οποίο επικαλείται, στην ουσία συνιστά πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας για το δημοσιογραφικό έργο στη Θεσσαλονίκη, για το δυναμικό των εφημερίδων της πόλης, αλλά και για τους ανταποκριτές των αθηναϊκών μέσων.
Είναι δικαίωμα του Φεστιβάλ να επιλέγει σε ποιους θα απευθυνθεί, αλλά είναι υποχρέωση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. να υπενθυμίσει πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, όπως η υποτιθέμενη αποκέντρωση της δράσης του Φεστιβάλ, αλλά και μια παράδοση που είναι χρήσιμο να μη λησμονείται από κανέναν. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν είναι μια εκδήλωση που τελείται απλώς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ούτε το «εγκατέστησαν» εδώ κάποιοι κινηματογραφικοί παράγοντες. Είναι ένας θεσμός που έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες Θεσσαλονικέων όπως ο Παύλος Ζάννας (το όνομα του οποίου έχει η δεύτερη αίθουσα του «Ολύμπιον»), που στηρίχτηκε από την πόλη και τους δημοσιογράφους της σε καιρούς πολύ δύσκολους, και ακριβώς χάρη στους κατοίκους της έχει την όποια δυναμική του.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η απαξιωτική συμπεριφορά προς τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει τα στενά όρια μιας επαγγελματικής μείωσης και υπηρετεί μια μικρόνοη και επικίνδυνη λογική, που αποξενώνει τον θεσμό από τη φυσική του έδρα.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. δεν είναι διατεθειμένη να υπηρετήσει καμιά παρόμοια λογική, ούτε να ανεχθεί την έμπρακτη απαξίωση της επαγγελματικής υπόστασης των μελών της, που επιχειρείται με τη διοργάνωση της συνέντευξης Τύπου της 11ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Facebook Twitter