Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

28 Σεπτεμβρίου 2005
 
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.) εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την ακόλουθη ανακοίνωση:

 
Η Ε.Ο.Δ. καταδικάζει τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις
εργασιακών δικαιωμάτων στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.
 
H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει την ολοένα και πιο εχθρική συμπεριφορά των εργοδοτών στο χώρο του Τύπου στην Ελλάδα, οι οποίοι ασκούν ισχυρές πιέσεις στους εργαζόμενους να αποδεχτούν σκανδαλώδεις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μεταξύ των γεγονότων που έχουν εξοργίσει τους Έλληνες δημοσιογράφους είναι τα ακόλουθα:
Η καθημερινή εφημερίδα ΑΠΟΦΑΣΗ διέκοψε τις δραστηριότητές της και άφησε απλήρωτους για τρεις μήνες 50 δημοσιογράφους και  άλλους 40 εργαζομένους.
Ο ραδιοσταθμός ΣΚΑΪ  ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε 30 απολύσεις δημοσιογράφων, ενώ ταυτόχρονα θα χορηγήσει κάποιο πρόσθετο επίδομα σε όσους «εθελoυσίως» επιλέξουν να αποχωρήσουν από την επιχείρηση.
Ο ραδιοσταθμός FLASH ταλαντεύεται μεταξύ πτώχευσης και 50 απολύσεων.
Ο ραδιοσταθμός  PLANET έχει αλλάξει ιδιοκτησία, αφήνοντας τους δημοσιογράφους απλήρωτους και άνεργους.
Η εθνικής κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, απέλυσε 10 δημοσιογράφους όταν έκλεισε το γραφείο της Αθήνας.
Επιπλέον, και άλλες επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. συχνά καθυστερούν την πληρωμή των μισθών των δημοσιογράφων κατά δυο και τρεις μήνες.
«Καθημερινά βλέπουμε εφημερίδες ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα να απολύουν δημοσιογράφους για να ελαττώσουν τις δαπάνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ε.Ο.Δ. Aidan White. «Μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δεκάδες των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. καλούνται να πληρώσουν για κάτι που φαίνεται να είναι διοικητική ανικανότητα και κατάφωρη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους όπως είναι οι μισθοί και οι αποζημιώσεις».
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η Π.Ο.Ε.ΣΥ. αντιτάχθηκε στα  «καταχρηστικά και παράνομα σχέδια εργοδοτών» στα Μ.Μ.Ε. και την πολιτική «εθελουσίων» εξόδων. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση  να εκπληρώσει το ρόλο της ως ελεγκτή των κοινωνικών και επιχειρησιακών πολιτικών της  χώρας.
«Οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζουν πλήρως τους Έλληνες συναδέλφους τους στη μάχη τους για δίκαιες και διαφανείς συνθήκες εργασίας και ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», δήλωσε ο κ. White.
 
Facebook Twitter