Ανακοίνωση Ε.Ο.Δ. για τις συμβάσεις στην ΕΡΤ

20 Ιανουαρίου 2006

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.) χαιρέτισε την απόφαση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης Α.Ε. (ΕΡΤ)  να παράσχει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στους δημοσιογράφους που απασχολεί, έπειτα από διαπραγματεύσεις που έληξαν τον περασμένο μήνα.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ο.Δ. Arne Konig, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί  «μια σημαντική συμφωνία που θα χαιρετιστεί σε όλη την Ευρώπη. Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει ότι το φαινόμενο των περιστασιακών εργαζόμενων και των κυλιόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να αποφευχθεί. Ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό».

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που απασχολούνταν στην ΕΡΤ με διαδοχικές συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, εφόσον ολοκληρώθηκαν, με σημαντική καθυστέρηση, τον Δεκέμβριο του 2005, οι διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ, ανεξάρτητη αρχή).   

Πριν από την επιλογή του ΑΣΕΠ, οι δημοσιογράφοι της EΡT υπόκειντο σε ένα σύστημα δυο ταχυτήτων: οι περισσότεροι απασχολούνταν ως «εξωτερικοί συνεργάτες», των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονταν κάθε δύο ή τρεις μήνες.  Παρόλο που διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δεν δικαιούνταν αποζημιώσεις ή ταμείο ανεργίας, ενώ οι αμοιβές τους ήταν κατά πολύ κατώτερες αυτών που ορίζουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στη γενική συνέλευσή της στη Θεσσαλονίκη το 2004 και στην ετήσια συνέλευσή της το 2005 στο Μπιλμπάο, η ΕΟΔ υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, το οποίο είχε κατατεθεί από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

«Οι αποκαλούμενες άτυπες μορφές εργασίας πρέπει να παραμείνουν η εξαίρεση», δήλωσε ο κ. Konig.  «Οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται εξασφαλισμένη  απασχόληση και  εγγυημένα εργατικά δικαιώματα. Η ΕΟΔ θα συνεχίσει να παλεύει για αυτές τις αρχές».

 

Facebook Twitter