Ανακοίνωση ΔΟΔ-ΕΟΔ για ΕΡΤ

16 Φεβρουαρίου 2015

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) χαιρετίζουν την εξαγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κλείσει τον Ιούνιο του 2013. 

Στις 9/2/2015, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αρμοδιότητα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει εντός μηνός σχέδιο νόμου στη Βουλή για να ξανανοίξει η ΕΡΤ. 

Η ΕΡΤ είχε κλείσει τον Ιούνιο του 2013 ως μέτρο της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η απελθούσα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 2.700 εργαζόμενοι. 

“Τα νέα είναι εξαιρετικά τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για το κοινό, που δικαιούται μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση και ανεξάρτητη ενημέρωση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. “Υποστηρίξαμε τα μέλη μας στην Ελλάδα στον αγώνα τους εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ και των μαζικών απολύσεων. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση συμφωνεί ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ αμφισβητούσε τις δημοκρατικές αρχές στην Ελλάδα”. 

Οι ενώσεις-μέλη της ΔΟΔ και της ΕΟΔ στην Ελλάδα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ) χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης και τόνισαν ότι προϋπόθεση  για να υπάρχει άρτια, ανεξάρτητη και πολυφωνική δημόσια ενημέρωση στην Ελλάδα είναι να λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ, με όλους τους πρώην εργαζόμενους σε αυτήν και με αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους. 

Η ΕΟΔ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 13/2, υποστήριξε το αίτημα των ελληνικών ενώσεων να τους συμβουλεύεται η κυβέρνηση στη διαδικασία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 

“Έχει μεγάλη σημασία να ανοίξει η ελληνική  κυβέρνηση διάλογο με τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου, ώστε να οικοδομήσουν εκ νέου μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θα υιοθετεί τις αρχές της πολυφωνίας και της καθολικής πρόσβασης στην ενημέρωση”, πρόσθεσε ο Μόενς Μπλίχερ Μπγέρεγκαρντ, πρόεδρος της ΕΟΔ. “Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική κίνηση θα ανοίξει τον δρόμο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη”. 

 

Facebook Twitter