Αυξήθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων επισημαίνει ο ΟΗΕ

21 Ιουνίου 2012

 

Συγκλονιστικός είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώνονται κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους κάθε χρόνο ανά την υφήλιο, ενώ οι ένοχοι σπανίως προσάγονται στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στους πρώτους  πέντε μήνες του 2012 σε όλο τον κόσμο, 50% περισσότεροι σε σύγκριση  με το 2011, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS. Δεκαπέντε από τα θύματα σκοτώθηκαν στη Συρία, επτά στο Μεξικό και έξι στη Σομαλία.

«Οι δημοσιογράφοι, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να αποφασίζουν οι κοινωνίες με βάση την ενημέρωση, σκοτώνονται με ανησυχητικά μεγάλη συχνότητα  από παράγοντες εντός ή εκτός των κρατικών μηχανισμών» δήλωσε ο ειδικός εισηγητής για υποθέσεις δολοφονίας που δε φτάνουν στην αίθουσα των δικαστηρίων, Christof Heyns. Σε έκθεσή  του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,  ο Heyns κάνει έκκληση για μια νέα ειδική διακήρυξη για την προστασία των δημοσιογράφων, «που θα υπογραμμίζει τις αναγνωρισμένες υποχρεώσεις των κρατών όσον αφορά την προστασία του δικαιώματος της ζωής και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».  Επίσης τονίζει  το φαινόμενο της αυτολογοκρισίας ως αποτέλεσμα εκφοβισμού. 

 

 

Facebook Twitter